Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Районът Петрич-Струмица се нуждае от новия граничен пункт "Струмяни - Берово"

Снимка: REUTERS

В Струмица представители на българското посолство в Северна Македония и председателят на Македоно-българската стопанска камара Биляна Митева се срещнаха с местния бизнес работещ с България. С кмета на общината, посетиха и регионалния офис на Програмата за трансгранично сътрудничество. Амбицията на Струмица е да бъде първият балкански град с цялостно електрифициран обществен транспорт, каза кметът Костадин Костадинов. Заради замърсяването на въздуха, в общината са необходими радикални стъпки в тази посока, каза Костадинов. Общината има готовност да се включи и в бъдещия газопровод Петрич-Струмица. Двете съседни общини имат отлични партньорски отношения. Струмица има отлични отношения и с Кърджали-другият български град с който е побратимена, изтъкна още Костадинов.

В разговорите бе посочено, че изграждането на граничен пункт "Струмяни – Берово" и свързаната с него инфраструктура е проект от стратегическо значение за региона. За развитието на контактите между повече фирми от двете страни на границата през 2024 г. се предвижда да бъдат изготвени програми за микро, малки и средни предприятия, които до сега не са били обхванати от механизма за трансгранично сътрудничество. През 2022 г. стокообменът между България и Северна Македония надхвърли 1 млд. евро. Очакванията са това да бъде факт и през 2023 г.


Още от категорията

Премиерът Николай Денков призова за диалог след сблъсъка с некоалиционните партньори

По повод възникналите разногласия около меморандума за управление, предложен от ПП-ДБ и отказа на ГЕРБ-СДС да го подпише, премиерът Николай Денков изтъкна, че е „нормално е след първия сблъсък страните да седнат на масата на преговорите“...

публикувано на 22.02.24 в 15:30

България и Турция заедно ще защитават въздушното си пространство

Меморандум между България и Турция за презгранични операции по охрана на въздушното пространство бе подписан в Анкара от министрите на отбраната Тодор Тагарев и Яшар Гюлер.  Документът определя правата, отговорностите и задълженията на страните,..

публикувано на 22.02.24 в 10:34
:Мария Габриел

Вицепремиерът Мария Габриел категорично отхвърли предложението на ПП-ДБ за управленски меморандум

След среща с посланиците на ЕС и САЩ, вицепремиерът и министър на външните работи Мария Габриел заяви на брифинг в МВнР, че няма да подпише т.нар. меморандум за управление с ПП-ДБ . По думите на единствения министър, излъчен от ГЕРБ-СДС, предложеният от..

публикувано на 21.02.24 в 20:31