Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

70 000 семейства в България се нуждаят от донори, за да имат деца

2
Снимка: maikizadonorstvo.com

70 000 семейства в България се нуждаят от донори, за да имат деца, съэобщи пред БНР Виктория Георгиева от фондация „Майки за донорството“. Те обаче вероятно са повече, защото в малките населени места все още има голяма стигма по темата и някои семейства не смеят да се запишат за процедурата. Според Георгиева в България все още няма достатъчно достъпна информация по темата. По думите ѝ, страната ни е на едно от последните места по донорство на яйцеклетки, но се отбелязва напредък и към момента донорите са над 4500. "Когато започнах през 2010 г. се брояха на пръстите на двете ръце", отбеляза Георгиева.

До 15 декември в страната се провежда десетото издание но благотворителната инициатива "Дни на донорството“. По инициатива на "Майки за донорството" и МБАЛ "Надежда“ се провежда Коледен базар, на който традиционно се продават сурвачки, късметчета, курабийки, играчки за елха, свещи, книги, и др. продукти. С набраните средства ще бъдат подпомогнати двойки с нужда от инвитро процедура с донорски репродуктивен материал.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Галерия

Още от категорията

Каква е цената на изборите в България

В края на октомври, за втори път през настоящата година ни очакват избори за народни представители, този път за 51-ото Народно събрание. От началото на 2021 г. досега, това са седми поредни парламентарни избори и шести предсрочни. За вота страната..

публикувано на 29.08.24 в 20:05

Усилване на вятъра и в допълнение – кратки интензивни валежи и гръмотевици в петък

През следващото  денонощие атмосферата над страната ще остане неустойчива. Развитието на купеста и купесто-дъждовна облачност ще продължи и на много места ще има краткотрайни валежи, в отделни райони ще са временно интензивни, с гръмотевици...

публикувано на 29.08.24 в 19:45

Двама души в България починаха от западнонилска треска

Двама заразени със западнонилска треска у нас са починали. Информацията е потвърдена за БНР от Министерството на здравеопазването. Заразените със западнонилска треска в България са трима. Двама са от София и един от Хасково, който се е заразил в..

публикувано на 29.08.24 в 13:15