Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Православните християни почитат Св. Анна - майка на Богородица

На 9 декември се прекланяме пред Св. Анна – майката на Богородица.

Дълги години Йоаким и Анна нямали потомство и отправяли молитви към Бога да ги дари с рожба. Един ден Ангел Господен се явил пред Анна и я възвестил, че ще роди дъщеря Мария за спасението на света. Благодарна за тази вест, тя дала обещание, че ще посвети детето на Бога и удържала на думата си, въвеждайки, заедно със съпруга си, 3-годишното момиче в храма.

Светицата се смята за покровителка на брака, семейството, майчинството и жените.

На 9 декември православната църква почита Света Анна

Православната църквата почита Света Анна и през лятото, на 25 юли, когато се отбелязва денят на успението (смъртта) й. 

Днешният ден в народната традиция е известен като нарича Света Анна Зимна или Анино Зачатие. Традиционно трапезата е постна, защото празникът попада в периода на Коледните пости.

На иврит името Анна означава благодат, милост, благоразположение. Имен ден на 9 декември празнуват всички, които носят имената Анна, Анка и пр..

Прочетет повече за традициите на празника:Още от категорията

Когато радиото говореше на полски

Днес чуждоезиковата програма на БНР – "Радио България" – "говори" на 11 езика. През годините едни са добавяни, други са отпадали от общия брой…. Такава е съдбата и на предаванията на полски . Излъчвани са по "Радио София", както тогава се е наричало..

публикувано на 16.02.24 в 09:15

Радиотеатърът не е отживелица и в дигиталния свят

"С появяването на радиото се появи един нов вид творба – радиопиесата, слуховата пиеса, както някои я наричат.... За съвременния писател се открива една творческа област, в която той може да прояви и дар, и изобретателност, и остроумие, незатрупани от..

публикувано на 13.02.24 в 06:10

Църквата почита паметта на св. Харалампий на 10 февруари

На 10 февруари почитаме св. Харалампий Магнезийски, свещеномъченик на вярата. В българската традиция това е един от последните зимни празници. От този ден народът започвал да обработва земята, след като зимата си е отишла. Св. свмчк. Харалампий..

публикувано на 10.02.24 в 05:25