Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Православните християни почитат Св. Анна - майка на Богородица

На 9 декември се прекланяме пред Св. Анна – майката на Богородица.

Дълги години Йоаким и Анна нямали потомство и отправяли молитви към Бога да ги дари с рожба. Един ден Ангел Господен се явил пред Анна и я възвестил, че ще роди дъщеря Мария за спасението на света. Благодарна за тази вест, тя дала обещание, че ще посвети детето на Бога и удържала на думата си, въвеждайки, заедно със съпруга си, 3-годишното момиче в храма.

Светицата се смята за покровителка на брака, семейството, майчинството и жените.

На 9 декември православната църква почита Света Анна

Православната църквата почита Света Анна и през лятото, на 25 юли, когато се отбелязва денят на успението (смъртта) й. 

Днешният ден в народната традиция е известен като нарича Света Анна Зимна или Анино Зачатие. Традиционно трапезата е постна, защото празникът попада в периода на Коледните пости.

На иврит името Анна означава благодат, милост, благоразположение. Имен ден на 9 декември празнуват всички, които носят имената Анна, Анка и пр..

Прочетет повече за традициите на празника:





Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

Над 300 изследователи на Библията се събират на международна конференция в София

Софийският университет "Св. Климент Охридски" ще посрещне над 300 учени от цял свят на традиционната международна конференция на Европейската асоциация за библейски изследвания . Форумът ще се проведе от 15 до 18 юли в Ректората на университета и..

публикувано на 14.07.24 в 10:40

Навършиха се 33 години от приемането на новата Конституция на България

На 12 юли през 1991 г. Седмото Велико Народно събрание приема новата Конституция на България и се саморазпуска, припомня БТА. Това е първата нова конституция в бившия социалистически лагер, която влиза в сила още на следващия ден 13 юли. По повод 33-тата..

публикувано на 12.07.24 в 19:18

За 10 години вярващите са намалели с 9 на сто

България е на последно място в ЕС с едва 12 свещеници на 100 000 души. В страната има над 8000 църкви и манастири или 10 пъти повече храмове от духовниците, сочи последното национално преброяване от 2021 г.  51,4% или 3 млн. са заявили, че вярват..

публикувано на 09.07.24 в 14:22