Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Корейски технологичен гигант с интерес към съвместни проекти с България

Ръст в стокообмена между Българя и Южна Корея през 2023г.

3
Министърът на икономиката Богдан Богданов на бизнес среща в Корея

Нови сфери на сътрудничество и реализацията на съвместни проекти в България обсъди министърът на икономиката и индустрията Богдан Богданов с вицепрезидента на корейски технологичен гигант, съобщиха от Министерството на икономиката и индустрията.  

Компанията е световен лидер в иновациите и производител на индустриални електронни компоненти, батерии, системи за съхранение на енергия и др., уточнява БТА. По време на срещата в централата на корпорацията в Южна Корея е поставен акцент върху възможността страната ни да осигури верига на доставки за новата фабрика на компанията, подготовка и обучение на местни експерти, изграждане на инфраструктура и финансови насърчителни мерки.  

Министър Богданов посочи, че все повече инвеститори проявяват интерес да открият развойни центрове у нас, като само в аутомотив сектора в България вече има над 35 подобни центъра на водещи международни компании, сред които и азиатски. „Страната ни има всички предпоставки да се превърне в регионален център за развойна дейност на компании от сектора“, изтъкна Богданов.

Министърът на икономиката Богдан Богданов с представители на корейска корпорация

България и Южна Корея ще подпишат Меморандум за двустранна търговия и стимулиране на инвестициите, съобщиха преди два дни от Министерството на икономиката и индустрията. По данни на ведомството, през първите девет месеца 2023 г. общият стокообмен с Южна Корея е на стойност 344.7 млн. щ. д. и бележи увеличение от 27.2% спрямо същия период на 2022 г. Българският износ е с ръст от 64.7% и е на стойност от близо 187 млн. щ.д..


Снимки: Министерство на икономиката и индустрията


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Галерия

Още от категорията

България има свой павилион на световния форум “Туризъм Експо Япония”

Екипът на българското посолство в Токио представя страната ни на форума “Туризъм Експо Япония”, който се провежда до 29 септември в японската столица, съобщи дипломатическата мисия на фейсбук страницата си. “Информираме ви, че..

публикувано на 26.09.24 в 21:10

Есенни горещини ще има през деня в петък

В петък , 27 септември, ще е слънчево и дневните температури ще се повишават. Минималните температури ще са между 11 и 16°, в София 11°. Максималните ще са от 28 до 33°, в столицата ще е 29°.  По Черноморието  ще е слънчево, сутринта на..

публикувано на 26.09.24 в 19:45

България днес - 26 септември 2024 г.

В "България днес" на 26 септември отбелязваме Европейския ден на езиците. По този повод разговаряме със Свилена Георгиева от Генерална дирекция "Писмени преводи" на Европейската комисия. Тя разказва за ролята на преводача в контекста на новите технологии..

публикувано на 26.09.24 в 19:00