Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Почитаме Свети Спиридон - покровителя на занаятчиите

Свети Спиридон
Снимка: архив

Съгласно народния календар и календара на Българската православна църква днес се чества денят на Свети Спиридон. Този ден се определя и като празник на различните еснафски организации и сдружения. Светецът е роден през IV век на остров Кипър в бедно семейство. Той се отдава изцяло в служба на бедните и страдащите и се прославя с добрите си дела. Назначен е за епископ на град Тримитунт в Кипър.

В българската традиционна култура Св. Спиридон се приема като покровител на занаятчиите - обущари, абаджии, а също на керемидчии, грънчари, тухлари и др. Вярва се, че светецът пръв открил как да се направи здрав съд от глина. В началото опитвал само с глина, но все не успявал. Огорчен от неуспеха, той се разплакал, сълзите му закапали върху колелото и глината станала податлива. Направил съда, опекъл го и така дал този занаят на хората.

Още от категорията

Когато радиото говореше на полски

Днес чуждоезиковата програма на БНР – "Радио България" – "говори" на 11 езика. През годините едни са добавяни, други са отпадали от общия брой…. Такава е съдбата и на предаванията на полски . Излъчвани са по "Радио София", както тогава се е наричало..

публикувано на 16.02.24 в 09:15

Радиотеатърът не е отживелица и в дигиталния свят

"С появяването на радиото се появи един нов вид творба – радиопиесата, слуховата пиеса, както някои я наричат.... За съвременния писател се открива една творческа област, в която той може да прояви и дар, и изобретателност, и остроумие, незатрупани от..

публикувано на 13.02.24 в 06:10

Църквата почита паметта на св. Харалампий на 10 февруари

На 10 февруари почитаме св. Харалампий Магнезийски, свещеномъченик на вярата. В българската традиция това е един от последните зимни празници. От този ден народът започвал да обработва земята, след като зимата си е отишла. Св. свмчк. Харалампий..

публикувано на 10.02.24 в 05:25