Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Връчиха на президента свещи за еврейския празник на светлината Ханука

Снимка: БГНЕС

Представители на еврейската общност в България връчиха на президента Румен Радев свещи за Ханука – празника на светлината. Президентът изрази отново позицията на България, осъждаща остро терористичната атака срещу Израел, довела до множество жертви и вземането на заложници. Радев изрази надежда за възможно най-скорошно прекратяване на военните действия, при които загиват невинни хора в Близкия Изток, както и за постигането на траен и справедлив мир.

Последната 9-та свещ от Ханука ще бъде запалена тържествено в Софийската синагога на 14 декември. Празникът на светлината прославя освобождението на юдеите от селевкидите и освещаването на храма в Йерусалим.  Заради близостта му до християнската Коледа с годините той се е превърнал и в празник на децата, които всяка вечер по време на Ханука получават подаръци и различни вкусни лакомства.


БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

Над 300 изследователи на Библията се събират на международна конференция в София

Софийският университет "Св. Климент Охридски" ще посрещне над 300 учени от цял свят на традиционната международна конференция на Европейската асоциация за библейски изследвания . Форумът ще се проведе от 15 до 18 юли в Ректората на университета и..

публикувано на 14.07.24 в 10:40

Навършиха се 33 години от приемането на новата Конституция на България

На 12 юли през 1991 г. Седмото Велико Народно събрание приема новата Конституция на България и се саморазпуска, припомня БТА. Това е първата нова конституция в бившия социалистически лагер, която влиза в сила още на следващия ден 13 юли. По повод 33-тата..

публикувано на 12.07.24 в 19:18

За 10 години вярващите са намалели с 9 на сто

България е на последно място в ЕС с едва 12 свещеници на 100 000 души. В страната има над 8000 църкви и манастири или 10 пъти повече храмове от духовниците, сочи последното национално преброяване от 2021 г.  51,4% или 3 млн. са заявили, че вярват..

публикувано на 09.07.24 в 14:22