Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Демонтират детайли от Паметника на съветската армия

Снимка: БГНЕС

130 000 евро ще струва демонтажът на Паметника на съветската армия, каза пред БНТ областният управител на София Вяра Тодева. 35 000 евро е охраната му за година. На 12 декември бе изрязана символната ръка със съветския автомат "Шпагин“. На 13 декември е свален следващ детайл. Под усилена охрана демонтирането се извършва заради лошото състояние на монумента и опасността от падане на отделни части.

Елементите ще се премахват поетапно и ще се съхраняват на място за реставрация, поясни Тодева. Демонтажът ще се придържа максимално към начина, по който са били монтирани детайлите на монумента. Тя подчерта, че от години монументът се руши безвъзвратно, без някой да поеме отговорност за стопанисването му, което е било прехвърляно между държавни и общински институции.




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

МВР с препоръки към транзитно преминаващите водачи на румънски, гръцки и турски език

От "Пътна полиция" при Главна дирекция "Национална полиция" са изготвени препоръки към транзитно преминаващите водачи на румънски, гръцки и турски език. Традиционно в тази част на годината транзитният трафик през страната ни се засилва, като..

публикувано на 31.07.24 в 14:00

Въвеждат се превантивни мерки срещу чума по дребните преживни животни

Министерството на земеделието и храните и Българската агенция по безопасност на храните въвеждат засилени мерки срещу навлизане в България на заболяването чума по дребни преживни животни. Превантивните действия са заради влошената епизоотична..

публикувано на 31.07.24 в 11:50

Юли приключва със слънчево и топло време над цялата страна

В сряда , 31 юли, ще е слънчево и топло. Над източната половина на страната ще има умерен вятър от североизток. Минималните температури ще са между 15 и 21°, в София 16°. Максималните ще са от 30 до 35°, в столицата 30°.  По Черноморието  ще..

публикувано на 30.07.24 в 19:35