Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Въвеждат се превантивни мерки срещу чума по дребните преживни животни

Заболяването не е опасно за хората

Снимка: БТА

Министерството на земеделието и храните и Българската агенция по безопасност на храните въвеждат засилени мерки срещу навлизане в България на заболяването чума по дребни преживни животни. Превантивните действия са заради влошената епизоотична обстановка в Румъния и Гърция, стана ясно на онлайн среща на институциите с представители на животновъдните асоциации.
Мерките включват засилен контрол на всяка пратка живи животни от засегнатите държави, поставяне под възбрана, клинични прегледи и вземане на проби
Заболяването не е опасно за хората, но е изключително заразно за овцете и козите и води до големи икономически загуби.
Болестта се предава чрез директен контакт между животни, чрез замърсени с вируса фуражи, постели, оборудване и превозни средства.

Временно е забраноно и провеждането на животновъдни изложби и пазари, предава БТА.
Гърция вече забрани транспорта на овце и кози в цялата страна заради чумата по дребните преживни животни. Първите данни показват, че чумата по дребните преживни животни, установена в гръцката област Тесалия, е била внесена от Румъния, съобщи гръцката държавна телевизия ЕРТ.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

МВР с препоръки към транзитно преминаващите водачи на румънски, гръцки и турски език

От "Пътна полиция" при Главна дирекция "Национална полиция" са изготвени препоръки към транзитно преминаващите водачи на румънски, гръцки и турски език. Традиционно в тази част на годината транзитният трафик през страната ни се засилва, като..

публикувано на 31.07.24 в 14:00

Юли приключва със слънчево и топло време над цялата страна

В сряда , 31 юли, ще е слънчево и топло. Над източната половина на страната ще има умерен вятър от североизток. Минималните температури ще са между 15 и 21°, в София 16°. Максималните ще са от 30 до 35°, в столицата 30°.  По Черноморието  ще..

публикувано на 30.07.24 в 19:35

България днес - 30 юли 2024 г.

За българското четмо и писмо зад граница и как простата храна ще съхрани родовата ни памет. Това са водещите теми в „България днес“ на 30 юли. Ще ви представим разказа на Константина Бело за тазгодишното училище по български език в Тирана и как една..

публикувано на 30.07.24 в 19:00