Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Румен Радев: България последователно подкрепя Албания в европейския й път

Снимка: БТА

България потвърждава последователната си подкрепа за европейския път на Албания и готовност да споделя опит за ускоряване на пълноценната интеграция на страната. Това заяви президентът Румен Радев в рамките на визитата на албанския държавен глава Байрам Бегай, който е на официално посещение у нас. Пред медиите Радев подчерта, че през последните две години Албания се е откроила като водеща страна в Западните Балкани по отношение на извършени реформи и усилията ѝ за европейска интеграция. Беше подчертано, че двете държави споделят обща визия за развитието на региона, основана на европейските принципи на добросъседство и сътрудничество. Радев заяви, че България приветства начина, по който Албания върви по пътя към ЕС, спазвайки човешките права и без дискриминация спрямо малцинствата. Българският държавен глава изрази признателност за създадените условия от страна на албанските власти гражданите на Албания с българско самосъзнание да могат да изразяват свободно своята българска идентичност, култура и традиции.

България е била и остава традиционно добър партньор на Албания. Това заяви президентът на Албания Байрам Бегай след среща "на четири очи" с българския държавен глава Румен Радев в рамките на официалното си посещение в България по покана на българския президент. Бегай изтъкна, че България е шести най-важен партньор на Албания по отношение на преките чуждестранни инвестиции и трети в Югоизточна Европа. Той посочи също, че българското малцинство в Албания е свързващ мост и фактор, който укрепва взаимното ни доверие.

Албанският президент изрази благодарността си за поканата и топлото посрещане от страна на президента Румен Радев. Тази година се отбелязва 110-та годишнина от основаването на дипломатическите отношения между двете страни, които независимо от различията винаги са поддържали приятелски взаимоотношения, каза албанският държавен глава.

Двамата президенти бяха категорични в подкрепата си за ускорено изграждане на Коридор №8 и стратегическата роля на проекта – част от разширената трансевропейска транспортна мрежа, не само за двете ни страни, но и за целия регион.

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

България, Румъния и Турция провеждат съвместна противоминна акция в Черно море

От 2 до 16 юли ще се проведе първата съвместна акция на новосформираната Черноморска противоминна група между България, Турция и Румъния, съобщи БТА. Последният път, когато е извършена подобна операция е през Втората световна война, когато е..

публикувано на 02.07.24 в 07:55

Горещо, но с оранжев код за валежи на северозапад в Софийско и в Русенско на 2 юли

Във вторник , 2 юли, над по-голямата част от страна ще е слънчево и горещо. След обяд и вечерта над Западна и Централна Българи ще се заоблачи. Ще има кратки валежи, гръмотевични бури и градушки. Минималните температури ще са между 19 и 24°, в..

публикувано на 01.07.24 в 19:35

България днес - 1 юли 2024 г.

В „България днес“ отбелязваме началото на месец юли и новата работна седмица с вяра, надежда и нотка носталгия. Ще чуете вълнението сред миряните минути след избора на нов български патриарх и предстоятел на БПЦ. Ще ви разкажем..

публикувано на 01.07.24 в 19:00