Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Румен Радев: България последователно подкрепя Албания в европейския й път

Снимка: БТА

България потвърждава последователната си подкрепа за европейския път на Албания и готовност да споделя опит за ускоряване на пълноценната интеграция на страната. Това заяви президентът Румен Радев в рамките на визитата на албанския държавен глава Байрам Бегай, който е на официално посещение у нас. Пред медиите Радев подчерта, че през последните две години Албания се е откроила като водеща страна в Западните Балкани по отношение на извършени реформи и усилията ѝ за европейска интеграция. Беше подчертано, че двете държави споделят обща визия за развитието на региона, основана на европейските принципи на добросъседство и сътрудничество. Радев заяви, че България приветства начина, по който Албания върви по пътя към ЕС, спазвайки човешките права и без дискриминация спрямо малцинствата. Българският държавен глава изрази признателност за създадените условия от страна на албанските власти гражданите на Албания с българско самосъзнание да могат да изразяват свободно своята българска идентичност, култура и традиции.

България е била и остава традиционно добър партньор на Албания. Това заяви президентът на Албания Байрам Бегай след среща "на четири очи" с българския държавен глава Румен Радев в рамките на официалното си посещение в България по покана на българския президент. Бегай изтъкна, че България е шести най-важен партньор на Албания по отношение на преките чуждестранни инвестиции и трети в Югоизточна Европа. Той посочи също, че българското малцинство в Албания е свързващ мост и фактор, който укрепва взаимното ни доверие.

Албанският президент изрази благодарността си за поканата и топлото посрещане от страна на президента Румен Радев. Тази година се отбелязва 110-та годишнина от основаването на дипломатическите отношения между двете страни, които независимо от различията винаги са поддържали приятелски взаимоотношения, каза албанският държавен глава.

Двамата президенти бяха категорични в подкрепата си за ускорено изграждане на Коридор №8 и стратегическата роля на проекта – част от разширената трансевропейска транспортна мрежа, не само за двете ни страни, но и за целия регион.

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

България и Румъния работят за подобряване на корабоплаването по Дунав

Условията за корабоплаване по река Дунав ще бъдат подобрени чрез европроект DISMAR на стойност 10 млн. евро, съобщи БТА, цитирайки изпълнителния директор на Изпълнителната агенция "Проучване и поддържане на река Дунав" (ИАППД) в Русе Ивелин Занев...

публикувано на 29.06.24 в 10:25

Ретро автомобили, симулатори и игри за Националния ден на безопасността на движението

На 29 юни по повод Националния ден на безопасността на движението по пътищата Държавна агенция "Безопасност на движението по пътищата" организира фестивал от 11 до 14 часа на площад "Княз Александър I Батенберг" в столицата, пред Художествената..

публикувано на 29.06.24 в 08:30
Резерватът

В почивните дни – облачността намалява и валежите спират

Още преди полунощ облачността ще намалее и през втората половина на нощта ще бъде ясно. Вятърът в Източна България временно ще отслабне.  В събота, 29 юни, ще бъде слънчево. В следобедните часове, над източната половина от страната и планинските..

публикувано на 28.06.24 в 19:30