Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Бъдни вечер по български в Рим

13
Снимка: Елена Каркаланова

Преди дни екип на Радио България посети Рим, за да се срещне с представители на българската общност там. Разговаряхме с различни българи – хора на изкуството, журналисти, преподаватели, но също така и с представители на най-масовата част от сънародниците ни на Ботуша – заети в хотелиерския бранш, почистването и грижата за възрастни и болни хора. 


Бъдни вечер по български в Рим си организираха членовете на културна асоциация "България". Създадена преди повече от 2 десетилетия, за да подпомага сънародниците ни, които отиват да търсят препитание в Италия, днес организацията им съдейства, когато се наложи, а като се зададат празници – организира и тържества. Такъв е случаят с коледния празник в един римски ресторант, където екипът на Радио България беше поканен от председателя на Асоциацията Мариан Русинов. Отивайки на място, заварихме десетина българи в носии, които правеха последна репетиция за сценката, с която да представят родните празнични традиции. 


Някои от тези сънародници играят народни танци в Рим, като част от танцова трупа "Дунав". Четирима мъже и десетина жени се изявяват на представленията, които българите създават за своите сбирки, а също така представят на площадите в Рим. Носиите за танцовата трупа към Асоциацията са направени саморъчно, казва ми с нескрита гордост Мариан Русинов.

Мариан Русинов
Всяка година на Коледния си празник те разиграват обредната традиция, характерна за различни региони на страната, като тази година акцентът е върху добруджанския край.

"Освен от спомени от детските години, добавяме и елементи, които сме открили в информация за традициите в интернет. В празника се включват около 60 човека, има и италиански граждани, идва и една строителна бригада, в която има и румънци. Направили сме трапеза, характерна за Бъдни вечер, с 12 постни ястия, питка с паричка" – обяснява ни Мариан Русинов.

"Ние сме си българи в кръвта – където и да отидем по света, аз специално съм бил и в Лондон, и в Прага, ни подтиква патриотизмът. Ние сме патриоти, българи, далеч от семействата си и като празнуваме тези наши празници, поне мъничко се приближаваме към Родината. Носталгията ни кара да празнуваме", обяснява ни Виктор Борисов, който от близо две десетилетия работи в чужбина, а от 17 години е в Рим, където в момента е рецепционист в хотел. 

Виктор Борисов
В свободното си време посещава репетициите на фолклорната ни трупа, а на коледното тържество с гордост влиза в ролята на коледар с гега и ямурлук.

Хората, които се събират на празниците, организирани от асоциация "България" във Вечния град са с различни професии, обяснява ни Виктор, който не скрива, че ще поработи още няколко години в Италия, а като навърши възраст за пенсия ще се върне във Видин, откъдето е тръгнал пътят му в странство. 

Повечето от българките в Рим се грижат за възрастни хора, работят по хотели, ресторанти, в сферата на чистотата. Сред тях е и 53-годишната Весвие Ясим от Велико Търново, с която се запознахме на коледния празник в италианската столица. Работата ѝ не е лека, но пък усмивката не слиза от лицето ѝ, особено когато говори за своята мечта – да отвори собствен бизнес с къщи за гости в Италия. 

Весвие Ясим
Весвие е една от самодейните актриси, включени в сценката с коледната традиция – срещнахме я облечена в носия, със забодена китка в косите:

"Живея в Италия от 18 години и Мариан, който представя прекрасната ни държава България, всяка година ни облича в българска носия и прави най-хубавите празници – възхищавам се на това, което прави за нас, българите. Няма нито един пропуснат празник, свързан с България, и винаги организира нещата с усмивка и голямо желание – казва Весвие по адрес на председателя на Асоциация "България". – Аз съм родом от Шумен, после станах болярка и дойдох ей така случайно, да кажем, към Италия. Започнах работа в хотелите като супервайзър, след това бях водеща на група от още 4 работнички и организирахме почистването на 22 апартамента, които се дават под наем, но се случи пандемията от Covid-19 и се наложи да затворим. Сега почиствам офиси, но мисля да си направя мой бизнес и ще успея!" – казва Весвие Ясим.

Признава, че пътят ѝ, макар и труден, продължава в Италия. "Който не е бил в чужбина, не е тръгнал сам, си мисли, че е шега. Но за да бъдеш в чужбина първо трябва да пребориш себе си, след това да направиш и всичко останало. Това става с голямо желание", сподели пред Радио България Весвие Ясим.

Вижте още:

Снимки: Елена Каркаланова, Facebook / Marian Rusinov



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

Дарение от България за българите в албанската Мала Преспа

Поредно голямо дарение за албанския район Мала Преспа, където живеят и хора с български корени, направи Фондация "Българска памет". След молба от кмета на Община Пустец Пали Колевски и заместник-кмета Яни Никола, фондацията е осигурила цялото..

публикувано на 30.04.24 в 19:45
Снимка: Българско неделно училище ,,АБВ Учебна Академия“, Атина

Цветно великденско настроение в българските общности по света

Дните преди православния Великден са озарени с български усмивки и настроение по целия свят. Възпитаници на редица неделни училища в чужбина пресъздадоха народните ни традиции и обичаи, свързани с подготовката на Великден и предшестващите го..

публикувано на 30.04.24 в 10:30

Южната част на Швеция - огнище на българщината в страната

През 2024 г. се отбелязват 110 години от установяването на дипломатическите отношения между Република България и Кралство. Важна област в двустранните отношения е сътрудничеството в сектора на научно-развойната и изследователската дейност, но..

публикувано на 29.04.24 в 19:20