Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

На Бъдни вечер храната е постна, за да въздигне душата към същността на празника Рождество

4
Снимка: БГНЕС

В християнския свят Рождество Христово се възприема като празник на надеждата, която се ражда, за да изпълни сърцата на вярващите с радост. Тогава ежедневната суета отстъпва пред семейния празник и най-близките до сърцето хора.

В българската православна традиция навечерието срещу Рождеството – Бъдни вечер, се отбелязва на постна трапеза, в тесен семеен кръг. Притихнали всички очакват Създателят на света да се роди чрез Младенеца, призван да направи света по-добър с любовта си. Това е любовта, която ще промени дори сърцето на разбойника, познал Бога в очите на Спасителя.


В своята същност празникът е посветен на децата, които възприемат света с чисти сърца и вяра в чудесата. Именно те истински се радват на празника и се включват активно в приготовленията и украсата на дома. От подреждането на играчките по елхата, замесването на питката с наричанията и отправянето на желанията, пред догарящия бъдник в огнището – всичко символизира привличането на божествената закрила.

А ако разгледаме внимателно отделните елементи на украсата ще открием, че венецът на вратата напомня Христовата корона от тръни, а елхата – райското дърво на познанието. Играчките са ябълките, с които Ева съблазнява Адам. Звездата на върха на дървото пресъздава витлеемската комета, която посочила пътя на тримата влъхви към Младенеца. Запалената свещ е пламъкът на любовта и светлината в сърцето на Иисус Христос, който извежда вярващите християни от тъмнината.

Още за символиката на светлия празник можете да научите от публикацията „Символите на Рождество Христово“, от колекцията на Радио България:


Съставил: Дарина Григорова

Снимки: БГНЕС



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Галерия

Още от категорията

Харман кая

Древните структури Харман кая и Асара в Източните Родопи "проговарят" с помощта на лидар

За първи път два от най-загадъчните археологически обекти в Източните Родопи бяха подробно проучени от въздуха. Български археолози заснеха скалния комплекс Харман кая до село Биволяне и старинната крепост Асара край Татул с т.нар. лидар...

публикувано на 25.04.24 в 11:45

Д-р Стайко Стайков поставя основите на климатологията в България

След Освобождението през 1878 г. страната ни започва да се развива с темпо, което да уплътни пропуснатото през петвековното отсъствие от историческата карта на света. Млади българи завършват престижни европейски университети и донасят наученото в..

публикувано на 24.04.24 в 06:55

На 22 април започва еврейския празник Песах

След залез слънце (17 ч.) на 22 април започва Песах - един от трите най-големи празници за евреите. Като дата празникът е променлив и настъпва след 14-ия ден от пролетния месец нисан, започващ след пролетното равноденствие при появата на първия сърп..

публикувано на 22.04.24 в 10:56