Българско национално радио © 2022 Всички права са запазени

На Бъдни вечер храната е постна, за да въздигне душата към същността на празника Рождество

4
Снимка: БГНЕС

В християнския свят Рождество Христово се възприема като празник на надеждата, която се ражда, за да изпълни сърцата на вярващите с радост. Тогава ежедневната суета отстъпва пред семейния празник и най-близките до сърцето хора.

В българската православна традиция навечерието срещу Рождеството – Бъдни вечер, се отбелязва на постна трапеза, в тесен семеен кръг. Притихнали всички очакват Създателят на света да се роди чрез Младенеца, призван да направи света по-добър с любовта си. Това е любовта, която ще промени дори сърцето на разбойника, познал Бога в очите на Спасителя.


В своята същност празникът е посветен на децата, които възприемат света с чисти сърца и вяра в чудесата. Именно те истински се радват на празника и се включват активно в приготовленията и украсата на дома. От подреждането на играчките по елхата, замесването на питката с наричанията и отправянето на желанията, пред догарящия бъдник в огнището – всичко символизира привличането на божествената закрила.

А ако разгледаме внимателно отделните елементи на украсата ще открием, че венецът на вратата напомня Христовата корона от тръни, а елхата – райското дърво на познанието. Играчките са ябълките, с които Ева съблазнява Адам. Звездата на върха на дървото пресъздава витлеемската комета, която посочила пътя на тримата влъхви към Младенеца. Запалената свещ е пламъкът на любовта и светлината в сърцето на Иисус Христос, който извежда вярващите християни от тъмнината.

Още за символиката на светлия празник можете да научите от публикацията „Символите на Рождество Христово“, от колекцията на Радио България:


Съставил: Дарина Григорова

Снимки: БГНЕС

Галерия

Още от категорията

Мощите на светите братя Кирил и Методий вече са в България

Мощите на св. св. Кирил и Методий вече са в Гигинския манастир, преди да бъдат показани в софийската митрополитска катедрала "Св. Неделя". Става дума за част от ръката на св. Кирил и две частички от ребрата на св. Методий. Те ще пренощуват в светата..

публикувано на 22.05.22 в 13:59

В София пристигат мощите на светите братя Кирил и Методий

За всенародно поклонение в София пристигат светите мощи на равноапостолните братя Кирил и Методий, съобщи Светият синод на Българската православна църква. Мощите ще бъдат изложени в храм "Св. Неделя" от 23 до 25 май. Те ще бъдат донесени в България от..

публикувано на 17.05.22 в 16:31
Архиепископ Лучано Суриани е назначен за папски нунций в София

Ватиканът изпрати в София нов нунций, който идва от Белград

Папа Франциск назначи 65-годишния монсеньор Лучано Суриани за апостолически нунций в България. След завършване на богословие и философия в Семинарията в Киети, той е ръкоположен за свещеник на 5 август 1981 г. Получава магистърска степен по богословие..

публикувано на 15.05.22 в 10:49