Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

С мисъл за Левски…

Личността на Левски и българските корени свързват децата в две неделни училища в Атина и на о. Крит

Снимка: Българско училище „Васил Левски“

През късната есен на 2009 г., родолюбиви българи – родители и учители, работещи и живеещи в Атина, създават българско училище на името на Паисий Хилендарски. Две години след това се открива второ училище на о. Крит. Двете училища са част от "Културен център "Иван Селимински"- Гръцко-българска асоциация за култура", а през 2018 г., по решение на Общото събрание на Сдружението, се преименуват на "Васил Левски". 

Благодарение на усилията на учители, родители и членове на организацията, обучението и извънкласната дейност на учениците в Атина се провеждат в административна сграда в центъра на гръцката столица. Тя разполага както със зали за обучение, така и със самостоятелни кабинети по БЕЛ и по история и география – за прогимназиален и гимназиален курс, както и класни стаи за децата от подготвителна група и учениците от класовете от начален курс. В сградата има също и зала за танци, кинопрожекции, представления на куклен театър, както и самостоятелна библиотека. За родителите също е предвидена стая, където могат да изчакват децата, докато учат.

"И в двете училища се преподава български език и литература – отбелязва в интервю за Радио България Мая Лунголова, председател на сдружението. – Имаме деца от предучилищна възраст до12 клас. Изучава се не само български език и литература, но също така география и икономика, както и история и цивилизации на България. Училищата работят по постановление 90 на българското Министерство на образованието, по програма за българските училища в чужбина. Има и извънкласни дейности, които сасвързани с разпространението на културата и традициите на България. Сред тях са художествено слово, музика, хорово пеене. Надяваме се, че дейността ни ще се развие и с уроци по пиано. Провеждат се и кандидат-студентски курсове, сътрудничим си със Софийския университет за организирането на изпити и получаване на сертификат от А1 до С2."

Двете училища имат и два филиала, в Нафплио и в Каламата. Децата, които ги посещават са от български семейства, които живеят и работят в Атина и Крит. Има и деца от смесени бракове, особено в училището в Нафплио. По думите на Мая Лунголова, малчуганите идват с желание на занятията, създали са си приятелства. Разбира се има и такива, които не знаят защо трябва да посещават занятията. От своя страна учителите се стремят да ги мотивират, като изтъкват предимствата на езика ни и това да открият подходящата работа, когато пораснат.

Общият брой на децата в Атина, Каламата и Нафплио е 118 , а в Крит те са 52.


Сред дейностите, които децата правят с особено желание са мероприятията, свързани  с патронния празник и Васил Левски:

"И преди, и сега, по традиция правим конкурси, които първоначално са били само за училищата в Атина – разказва Мая Лунголова и уточнява: -  Знаете, че има и други български училища в Атина. Конкурсите са били на различни теми, свързани с личността на Васил Левски. Резултатите от тях се представят на самия празник в посолството на Република България в Атина."

150-годишнината на Васил Левски в Посолството на Република България в Атина

От две години насам конкурсът се разширява. Първо обхваща всички училища в Гърция, които се включват с рисунки и есета, а през 2023г. той се превръща в международен, по повод 150-годишнината от обесването на Левски. По темата "Васил Левски пред света и пред съда" се включват много деца:

"Всяко едно писмо, всеки един имейл, всяко едно есе, което пристигаше ме разтърсваше – спомня си с вълнение Мая Лунголова. – Бяха около 150, а може би и повече - от България и от български неделни училища в Европа. Всички се включиха, като целта на конкурса ни беше да покажем на учениците и на всички, че Васил Левски не е обесен случайно. За него и за дейността му Отоманската империя е направила процес, който е бил по законите на империята, в който са се включили както репортери, така и дипломати. Ние предоставихме цялата тази информация - материали от архиви и книги, на учениците, за да могат на базата на прочетеното да съставят есета. Да участват като репортери или като свидетели, а по-малките имаха възможност да направят и комикс. Беше наистина много вълнуващо."

Заради активната си работа по патриотичното възпитание на българчетата в Гърция и дейностите, насочени към опознаване на историческите факти за Апостола на свободата, училищата "Васил Левски" в Атина и на о. Крит са част от инициативата на Радио България "С мисъл за Левски".

Публикацията е осъществена по проект, реализиран с финансовата подкрепа на Министерството на културата, в рамките на Националната програма за отбелязване на 150-ата годишнина от гибелта на Васил Левски.

Вижте още:

Снимки: Българско училище „Васил Левски“ , Българско неделно училище "Паисий Хилендарски" (Атина), Българско училище "Васил Левски" (Кипър), Изпълнителна агенция за българите в чужбина, Facebook /Културен център "Иван Селимински"Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

Снимка: Българско училище „Пейо Яворов“ в Милано/Фейсбук

Зарина Василева, Милано: Колкото и да са силни българските корени, трябва да бъдат обгрижвани

Сънародничката ни Зарина Василева вече една година е преподавател в Българското училище "Пейо Яворов" в Милано, Италия. Тя работи с деца от 7 до 12 клас. Поема по този нов път в живота си след като посещава училището и остава впечатлена от чудесната..

публикувано на 23.07.24 в 14:30

Теодор Ушев - с награда за цялостно творчество от кинофестивал в Италия

Десетото издание на фестивала Animaphix за анимационни филми в Сицилия, Италия посвети специална ретроспектива на българския творец Теодор Ушев и го удостои с наградата "Ренато Гутузо" за 2024 г. за цялостно творчество и за принос в развитието на..

обновено на 23.07.24 в 10:09
Годишна конференция на АБУЧ` 2024

Българското образование зад граница дискутират преподаватели от училищата ни в чужбина

Всяко лято, по традиция, български учители отблизо и далеч се събират, за да отчетат какво са свършили, къде са срещнали проблеми, както и за да обменят опит и практика. Близо 60 представители на български училища зад граница, университетски..

публикувано на 22.07.24 в 15:36