Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

София очаква законово признаване на българската общност в Косово

Среща на президента Румен Радев с българската общност в Призрен
Снимка: БТА

Защитата на правата и интересите на сънародниците е приоритет за българската държава и мой личен приоритет като президент, каза в Призрен Румен Радев на среща с българската общност. Той присъства на откриването на офис на българско сдружение в Косово, както и на откриване на кабинет на българския почетен консул. Радев изрази признателност за това, че в нелеките исторически времена общността е успяла да съхрани своята българска идентичност, самосъзнание и култура.  

Президентът заяви, че има пълен консенсус в институциите за подкрепа на българските общности в чужбина, като се финансират нови програми. 120 студенти от Косово се обучават в България. Надяваме се, когато тези млади хора се връщат тук, да подпомагат своето родно място или намират успешна реализация, пожела Радев.

Той отбеляза, че най-важният му разговор с президента и премиера на Косово е бил за намирането на всички законови възможности, българската общност да получи признание и да намери своето място в Консултативния съвет на общностите към косовския президент. Радев заяви, че има уверения от домакините, че това ще стане в най-скоро време. За предстоящото преброяване на населението, Радев подчерта, че е изключително важно всеки свободно да заяви своята етническа принадлежност.

Председателят на дружеството „Обединени българи“ Расмин Хамза отбеляза, че е важно да бъде признато българското малцинство, за да имат основни права. България може да ни помогне с подкрепа, добави той. Близо 15 000 души в Косово имат българско самосъзнание. За последните 5 години в парламента в Прищина са внесени 2 петиции с искане българите да бъдат признати за национално малцинство и да бъдат вписани в Конституцията на Косово. 


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

Цариброд

От Цариброд (Димитровград) се жалват, че местните младежи отиват в България

Младите хора от Западните покрайнини намират образование и препитание в България при условия, които Сърбия не може да си позволи. Това става ясно от думите на кмета на Цариброд (Димитровград) Владица Димитров, цитирани от БГНЕС. Много хора от Димитровград..

публикувано на 26.07.24 в 17:12
Сградата на Френската езикова гимназия

В София провеждат Академия за предучилищни учители в българските неделни училища

С панел на тема "Процеси на усвояване на езика в детска възраст“ ще започнат встъпителните обучения в рамките на Академия за учители в предучилищен етап в българските неделни училища зад граница. Занятията се  провеждат от 25 юли във Френската езикова..

публикувано на 25.07.24 в 10:02
Снимка: Българско училище „Пейо Яворов“ в Милано/Фейсбук

Зарина Василева, Милано: Колкото и да са силни българските корени, трябва да бъдат обгрижвани

Сънародничката ни Зарина Василева вече една година е преподавател в Българското училище "Пейо Яворов" в Милано, Италия. Тя работи с деца от 7 до 12 клас. Поема по този нов път в живота си след като посещава училището и остава впечатлена от чудесната..

публикувано на 23.07.24 в 14:30