Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

2024-та започна с три спасени живота след донорска ситуация в България

Трансплантираният Георги Пеев, покорил най-високия връх в Африка: Всеки ден е празник на живота

Снимка: zajivot.bg

Трансплантацията и асистираната репродукция са сред най-големите постижения на съвременната медицина. Благодарение на трансплантацията на органи, тъкани и клетки са спасени животите на 1921 българи от 2005 г. досега. Достиженията на асистираната репродукция пък позволяват на хиляди семейства у нас да се радват на здрави и щастливи деца. В родните лечебни заведения се извършват сърдечни, бъбречни и чернодробни трансплантации, както и на стволови клетки, кости, сухожилия, роговици и амниотична мембрана (най-вътрешната част на околоплодната обвивка), сочат данни в интернет сайта на Изпълнителна агенция "Медицински надзор" към Министерството на здравеопазването.

Актуалната статистика на нуждаещите се от трансплантация на определен орган към 3 януари 2024 г. показва, че най-голям (787) е броят на чакащите за нов бъбрек. 16 се нуждаят от черен дроб, 28 от сърце, а 6-има от трансплантация на бял дроб.


Възникнала донорска ситуация в последния ден на 2023 година позволи провеждането на една сърдечна и две бъбречни трансплантации в столичните многопрофилни болници "Лозенец" и "Света Екатерина". След тях пациентите на 37, 56 и 68 години са в стабилно състояние и остават под наблюдение в реанимациите на лечебните заведения. И макар за близките на донорите решението, което трябва да вземат в изключително тежък момент да е трудно, мисълта, че ще спасят живот помага в избора.


На такъв животоспасяващ жест дължи дните си и сънародникът ни Георги Пеев от Хасково, на който е направена трансплантация на сърце и бъбрек. С активния си живот и действията си днес той се опитва да насърчи повече българи да не се колебаят, ако могат да дадат шанс за живот.

"Моята лична кауза е да могат да се правят повече трансплантации в България и да бъдат спасявани повече човешки животи. Не бива хората да умират, а по-скоро да получат шанс да сбъднат мечтите си, да радват семействата си и да бъдат пълноценни в истинския смисъл на думата" – обясни Георги Пеев в интервю на кореспондента на БНР в Хасково Дора Атанасова.

Мъжът признава, че всеки ден се стреми да показва, че трансплантираният може да бъде активен със смислен живот. Така той се превръща в първия трансплантиран, изкачил най-високия връх в Африка – Ухуру, в планината Килиманджаро.


Въпреки предизвикателствата от гледна точка на дългото ходене на голяма надморска височина, Георги е категоричен, че сърцето и белият му дроб са работили нормално. Не се проявила и остра височинна болест. Признава, че изпитвал болки в краката и ръцете, но знае, че без болка няма да постигне успех.  

Когато си тъй високо и близо до небето, вероятно е нормално да помислиш за близостта до Бога, благодарейки, че си достигнал целта си жив. За Георги обаче чувството в такъв момент е по-различно:

"Аз имам друга връзка с Бог. Не ходя много на църква и не съм от най-дълбоко вярващите хора. В същото време мисля, че си нося вярата в душата и когато имам тежки моменти, обикновено се извинявам на Бог, но никога не съм си задавал въпроса, дали е по-близо, когато съм горе" – отбелязва Георги и допълва, че чувства всеки свой нов ден като празник:

"Всеки ден се старая да бъда по-добър, защото както ми се е стекъл животът, се чувствам длъжен всеки ден за мен да е празник. Празник на живота."

Георги Пеев
Личната история на Георги Пеев показва, че дори да имаш силна имунна система, е възможно да се разболееш и това да промени живота ти изцяло. Неразположението му отминава и Георги бързо се връща към ежедневието си. Три месеца по-късно обаче бъбреците на младия мъж отказват. Оказва се, че именно "несериозната" вирусна инфекция е отключила тежко бъбречно заболяване. Започва диализно лечение, а като единственото спасение лекарите посочват бъбречната трансплантация. 

Без да губи време, майката на Георги си прави изследвания за съвместимост и се оказва подходящ донор. На 8 октомври 2012 г. мъжът постъпва в "Александровска" болница, където ден по-късно трябва да бъде трансплантиран. Операцията обаче се отлага, защото медиците идентифицират и сериозен сърдечен проблем. Георги е диагностициран с вирусна дилатативна кардиомиопатия, за справянето с която е необходима сърдечна трансплантация. През 2013-a му съобщават, че има донор, а трансплантацията трябва да се случи веднага. Две години по-късно е направена и отложената бъбречна трансплантация, след която Георги вече живее напълно пълноценен живот, вече с нова мисия – да вдъхновява хората да даряват живот.

Вижте още:

Текст: Йоан Колев (по интервю за кореспондента на БНР в Хасково Дора Атанасова) 

Снимки: zajivot.bg, БГНЕС, Pixabay, facebook.com/GeorgiKPeev


БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

Стокхолм и Отава

Българските посолства в Стокхолм и Отава предупреждават за измами за работа

За значителен ръст през летния сезон на случаите с измамени български граждани с обещания за работа в Швеция предупреждават от българското посолство в Стокхолм. В грама на представителството се отбелязва, че безработни, най-често с нисък социален и..

публикувано на 24.07.24 в 10:59

Президентството не носи отговорност за липсата на български посланик в Киев

Отговор на въпроса защо не е завършена процедурата за назначаването на предложения от външно министерство кандидат за български посланик в Украйна трябва да се търси от ведомството. Това посочват от прессекретариата на президента Румен Радев по повод..

публикувано на 24.07.24 в 09:02
Делян Пеевски

Изпратиха до институциите доклад за корупция в Агенция "Митници"

Съпредседателят на ДПС и председател на парламентарната група на движението Делян Пеевски е изпратил до вътрешното министерство и агенцията за национална сигурност доклада за дейността на Временната комисия от 49-ия парламент за разследване на..

публикувано на 24.07.24 в 08:53