Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Над 300 000 българи празнуват имен ден на Ивановден

Снимка: архив

На Ивановден почитаме паметта на Св. Йоан Кръстител – последният старозаветен пророк и кръстител на Иисус. 347 534 са сънародниците ни, които празнуват своя имен ден днес. "Иван е титла, а не име", казва народът ни за най-таченото име у нас, означаващо „Божия благодат“. Почти във всяко семейство се среща по някой Иван или Иванка, който на Ивановден е длъжен да почерпи. В Кюстендил пък е създаден единственият у нас клуб “Иване, Иване“. Така се нарича и една от популярните естрадни песни, изпълнена от Богдана Карадочева, възпяваща това толкова популярно мъжко име у нас.

Смята се, че на Ивановден, също както и на Йордановден (6 януари), водата има изключителна сила. Затова тогава се извършва ритуално къпане, което се трябва да носи здраве през цялата година. В него обаче се включват и жените – невести и наскоро сгодили се. В някои български селища празникът е познат и под името „Женски водици“, а във всеки дом се пази вода, налята през тези два дни.

В нашата традиция Ивановден е празник, посветен на кумството и побратимството, а в по-широк съвременен смисъл – на приятелството. В народните представи, когато Господ поделял света, на св. Йоан се паднало „да кръщава земя и вода, млади булки и малки деца“. Някога на този ден във всяка българска къща устройвали големи празненства. Кумовете ритуално къпели младоженците, които са венчали през изминалата година, пръскайки ги с вода. А младото семейство задължително посещавало дома им, носейки (според локалните традиции) пита, кравай, баница, вино, ракия. На този ден, както и на други празници, извършвали ритуала за побратимяване. А онези, които вече са встъпили в такова родство, празнували с побратимите и посестримите си. В павликенското село Караисен отбелязват Ивановден с автентичния ритуал „Иванови влачуги“, който се предава на поколенията от незапомнени времена.

Повече за обичаите и традициите, свързани с Ивановден, прочетете в публикациите на Радио България по темата:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

Фолклорният фестивал "Мир на Балканите" събира различни етноси в Дупница

23-ият Югозападен международен фолклорен фестивал "Мир на Балканите" събира от 30 май до 2 юни в гр. Дупница танцови състави от цяла България. Според регламента на събитието, което не е с конкурсен характер, участниците ще изпълняват танците си с..

публикувано на 30.04.24 в 05:05
Снимка: Facebook /Фолклорна танцова група „Дилмана“

Най-голямото българско хоро ще се извие през май в Копенхаген

След по-малко от месец - на 26 май, от 11:00 часа в столицата на Дания ще се проведе 10-ото юбилейно издание на "Най-голямото хоро". Събитието се организира от танцовата фолклорна група "Дилмана".  Инициативта в Копенхаген за поредна година ще е..

публикувано на 28.04.24 в 11:10

Деца изписват яйца в работилница на Националния етнографски музей

Работилница за писани яйца отваря днес в градинката зад бившия Княжески дворец, съобщиха от Националния етнографски музей към БАН, които са организатори заедно със Столичната община. По време на събитието специалисти от музея ще покажат традиционна..

публикувано на 28.04.24 в 06:30