Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Сънародници от Румъния и България честват 176 години от рождението на Христо Ботев

Бюст-паметникът на Христо Ботев в парка „Крал Михай I” в Букурещ. Снимка: FB /BulgarianEmbassyRomania

Посолството на Република България в Букурещ организира тържествено отбелязване на 176-ата годишнина от рождението на поета, будител и революционер Христо Ботев. На събитието са поканени всички граждани и гости на Букурещ, а вече има заявено присъствие и на много българи от страната ни, сред които и представители на читалище "Хр. Ботев" в гр. Русе. Честването ще се състои пред бюст-паметника на Ботев в парка "Крал Михай I" ("Херъстръу") – научаваме от публикация на дипломатическото ни представителство в социалните мрежи.

Букурещ заема важно място в житейския път на поета Христо Ботев, превърнал се в национален герой с устрема, с който буни духа български и проправя пътя на идеята за свобода. Революционер, поет, журналист, издател, през краткия си живот Христо Ботев успява да създаде едва 20-тина стихотворения, които и до днес се считат за връх в българската литература.

Христо Ботев е роден на Богоявление през 1848 г. в Калофер, в семейството на даскала Ботьо Петков и съпругата му Иванка Ботева. От тук революционерът тръгва за "тежка чужбина", за да отдаде "сили и младост" за свободата на любимото си Отечество.

Емигрира във Влашко. Работи като словослагател във вестник "Дунавска зора". Мести се от град на град. През 1872 г. временно живее край Букурещ заедно с другия вдъхновител на свободата Васил Левски. Редактира и издава новия орган на националноосвободителното движение - вестник "Знаме". В подкрепа на Априлското въстание през 1876 г., Ботев организира чета и става неин войвода. Превзема кораба "Радецки" и заедно с четниците слиза на българския бряг на Дунав. Загива за свободата на България на старопланинския връх Околчица на 1 юни 1876 година.  

Традицията повелява на датата на неговото рождение – 6 януари, тържествата да започват от двора на Националния музей "Христо Ботев" в родния му град Калофер.

Чествания се провеждат из цяла България, както и сред българите зад граница, които тачат героя, назовавайки неделни училища на името му и издигат барелефи с неговия образ по света.

Вижте още:

Съставил: Елена Каркаланова

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

Село Пустец в областта Мала Преспа

Резултатите от официалното преброяване са голям успех за българската общност в Албания

Българите са третото по численост малцинство в Албания – показват последните данни от преброяването на населението в балканската държава. Това са първите официални статистически данни за броя на българите там, тъй като малцинството ни беше официално..

публикувано на 03.07.24 в 15:30

Лятно училище по български език се провежда в Тирана

С подкрепата на Великотърновския университет "Св. св. Кирил  и Методий", от 1 до 25 юли 2024 г. в университета в Тирана за четвърта поредна година се провежда Лятното училище по български език , първата такава инициатива в Република Албания...

публикувано на 03.07.24 в 11:00

Български абитуриенти от Молдова посетиха парламента и правителството в Кишинев

Българчета от Тараклия – випускници на лицеите в района, посетиха Министерството на образованието на Молдова. Опознавателната визита в държавната институция за групата младежи беше организирана от Неправителствена организация "Център за граждански..

публикувано на 03.07.24 в 10:08