Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Предстои интензивна година за българо-виетнамските отношения

Българска парламентарна делегация във Виетнам
Снимка: Народно събрание

Виетнам има интерес към българското розово масло, използвано във фармацията, а България - от трудова мобилност на виетнамци. Това стана ясно по време на официалната визита във Виетнам на българската парламентарна делегация, водена от председателя на парламента Росен Желязков.

Обсъдена бе ролята на парламентите за разширяване на икономическото и секторно сътрудничество. Виетнам има голям интерес към засилване на сътрудничеството в науката и образованието, защото голяма част от техните кадри са учили в България. Предстоят политически консултации на ниво външни министри, както и 24-ото заседание на смесената комисия по икономическо и научно-техническо сътрудничество.

През 2024 г. трябва да се договори и спогодбата за трудова миграция между двете страни, поясни Желязков. Той изброи секторите, които имат потенциал за развитие на отношенията, като енергетика, промишленост, високотехнологично земеделие, иновации, фармацевтика, туризъм, полицейското сътрудничество, противодействие на киберпрестъпността и трансграничната престъпност.

По време на визитата в Ханой кметът на Казанлък Галина Стоянова подписа меморандум за сътрудничество с провинциалната столица град Лай Чао.

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

Часът на Радио България по програма "Христо Ботев" - Брой 16

В брой 16 на предаването слушайте: Момичето с красивите големи очи от „Дом за нашите деца“ – преди и след установяването си в Италия – интервю с актрисата Елжана Попова; България – прародина и земя мечта – разговор с Таня Танасова от..

публикувано на 05.09.24 в 12:00

По съседски: Събития с балкански адрес

Турция иска да се присъедини към БРИКС Турция е подала молба за пълноправно членство в БРИКС и присъединяването ѝ ще се обсъжда на срещата на върха на организацията в Русия през октомври, съобщават българските медии. Ако бъде приета,..

публикувано на 05.09.24 в 10:35
председателят на Сдружението на директорите в средното образование Асен Александров.

1200 учители не достигат в цялата страна

Новата учебна година ще започне със сериозен недостиг на учители – в София техният брой е около 200, а в останалата част от страната – близо хиляда. Това съобщи пред БНР председателят на Сдружението на директорите в средното образование Асен..

публикувано на 05.09.24 в 09:45