Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Предстои интензивна година за българо-виетнамските отношения

Българска парламентарна делегация във Виетнам
Снимка: Народно събрание

Виетнам има интерес към българското розово масло, използвано във фармацията, а България - от трудова мобилност на виетнамци. Това стана ясно по време на официалната визита във Виетнам на българската парламентарна делегация, водена от председателя на парламента Росен Желязков.

Обсъдена бе ролята на парламентите за разширяване на икономическото и секторно сътрудничество. Виетнам има голям интерес към засилване на сътрудничеството в науката и образованието, защото голяма част от техните кадри са учили в България. Предстоят политически консултации на ниво външни министри, както и 24-ото заседание на смесената комисия по икономическо и научно-техническо сътрудничество.

През 2024 г. трябва да се договори и спогодбата за трудова миграция между двете страни, поясни Желязков. Той изброи секторите, които имат потенциал за развитие на отношенията, като енергетика, промишленост, високотехнологично земеделие, иновации, фармацевтика, туризъм, полицейското сътрудничество, противодействие на киберпрестъпността и трансграничната престъпност.

По време на визитата в Ханой кметът на Казанлък Галина Стоянова подписа меморандум за сътрудничество с провинциалната столица град Лай Чао.

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

Първата Олимпиада по изкуствен интелект събира в България 200 младежи от цял свят

България ще посрещне близо 200 ученици и младежи от цял свят, които ще участват в първата Международна олимпиада по изкуствен интелект, създадена от българи. Участие в състезанието са потвърдили 44 отбора, два от които са български – съобщи на..

публикувано на 02.08.24 в 15:10

Наводненията - обилни валежи, небрежност или активна човешка дейност?

Близо година след наводненията в крайморската Община Царево , които отнеха живота на четирима души, причините за бедствието още се изясняват. Според независимия анализ, в рамките на инициативата "Зелени закони" , на инж. Тома Белев, бивш..

публикувано на 02.08.24 в 12:05

В петък – горещо, с жълт код за високи температури в 25 области

В петък , 2 август, ще е слънчево, след обяд на запад ще се заоблачава, но само на изолирани места може да превали във вечерните часове. Минималните температури ще са между 15 и 21°, в София 15°. Максималните ще са от 34 до 39°, в столицата 35°...

публикувано на 01.08.24 в 19:40