Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

С ръста на минималната заплата нарастват надеждите на българите за по-добра покупателна способност

Снимка: БГНЕС

2024 започна с множество промени по отношение на доходите на българските граждани. Минималната работна заплата вече е 933 лв. . Увеличението спрямо миналата година е с 19.6%, или със 153 лв. . Минималната часова работна заплата е 5.58 лв.. Минималният осигурителен доход за самоосигуряващите се е вдигнат до размера на минималната заплата, а максималният нараства от 3400 на 3750 лв.. Линията на бедност вече е 526 лв., т.е. повишение с 4.4% в сравнение с 2023 г. Увеличава се максималният дневен размер на паричното обезщетение за безработица от 85.71 лв. на 107.14 лв.. Без промяна остава минималното обезщетение за безработица – 18 лв.. Повишаването на минималната работна заплата крие известни рискове, свързани със съкращения на персонал в по-бедните райони на страната, коментират анализатори.

Петър Ганев

"Със сигурност, когато се вдигат разходите за предприемачите, независимо дали е от по-висока цена на електроенергията, както беше миналата година или както е сега - от вдигането на разходите за персонал, това оказва натиск в една предизвикателна среда и европейска икономика, за която голяма част от нашият бизнес работи, особено индустрията – обясни в интервю за БНР-Видин икономистът Петър Ганев. – Знаем, че имаше изоставане на минималните възнаграждения, донякъде провокирано от липсата на бюджет и икономическа стабилност, така че ще бъде трудно за предприемачите и те ще трябва да търсят решения, но това е обичайната среда, в която те работят."

Според него инфлацията, която в момента е около 5-6% ще продължи да пада, но няма да изчезне напълно.

"Влизаме в поредна година на предизвикателства в глобален геополитически  и вътрешнополитически план и не очаквам 2024-а да бъде година на спокойствие, растеж и стабилност, каквито имахме в годините преди пандемията от Covid-19. От гледна точка на домакинския и държавния бюджет обаче, нещата изглеждат по-добре от последните две години, когато ги започвахме без приет бюджет."

Не на същото мнение е икономистът Стоян Панчев.

Стоян Панчев

"Доходите настигат инфлацията, защото, ако вашите доходи не са пораснали от 2021 година насам с 30%, реалната стойност на вашите пари е спаднала и вие сте обеднели, без номинално заплатата ви да е отишла надолу."

По данни на Евростат, публикувани на прага на 2024 година, българите вече достигат 62% от покупателната способност на европейците. Според Панчев обаче, това може да се дължи на високата инфлация в ЕС и еврозоната:

"Моето очакване е този темп на бърз ръст на доходите да се забави, просто защото и ръстът на цените се забавя. В много от държавните сектори имаме почти автоматично актуализиране на заплатите. Това означава, че при тези работещи ефектът от инфлацията е по-нисък, макар че имаше отделни групи от публичния сектор, които протестираха – служители на НСИ, служители от културата, които не са получили този тип индексация и съответно техните доходи сериозно са изостанали – припомни икономистът. – Частният сектор през последните 2 години изпреварваше от гледна точка на наваксване на инфлацията по статистика, но и там има определени сектори, в които ще има трудности."


Какви са очакванията за влиянието на инфлацията върху доходите, коментират и граждани. Сред тях е Димитър Илиев - собственик на малък магазин за облекло във Видин:

"Системата е изчислена така, че нещата са приблизително същите. Минималната заплата се вдига, но и осигуровките се вдигат. Има тиха, скрита инфлация, която занулява увеличенията и общо взето смятам, че коренна разлика няма да има – обяснява Илиев. – От друга страна много зависи човек с какво сравнява. Ако се сравняваме с най-богатите държави, не сме добре. Ако се сравняваме с бедните държави в Африка и в Азия, ние сме супер. Със съседите ни нивото горе-долу е еднакво."

За гражданите  е трудно да прогнозират как ще се развие покупателната им способност през настоящата година – показва анкета сред видинчани. Някои са оптимисти, наблюдавайки лекия застой в ръста на цените, други очакват нов скок на инфлацията, който да "изяде" ръста във възнагражденията.

Съставил: Йоан Колев

Снимки: БГНЕС




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

Преходът на АЕЦ "Козлодуй" от руско на американско гориво започва през май

Преходът от руското ядрено гориво на "ТВЕЛ" към американското на "Уестингхаус" ще започне през май със зареждане на 43 касети в активната зона на реактора на пети блок на АЕЦ "Козлодуй". Процесът на замяна на касетите ще продължи 4 години. Това..

публикувано на 30.04.24 в 16:38

200 млн. лв. нов дълг вероятно ще бъде набран в средата на май

Двеста милиона лева нов дълг се очаква да бъде набран на 13 май т.г., става ясно от страницата на Българската народна банка. На тази дата е обявен аукцион за шестмесечни съкровищни облигации с годишен лихвен процент от 3,25%. Това е втората емисия..

публикувано на 27.04.24 в 15:33

“Фич Рейтингс” потвърди дългосрочния ни кредитен рейтинг

Международната рейтингова агенция “Фич Рейтингс” потвърди дългосрочния кредитен рейтинг на България в чуждестранна и местна валута BBB с положителна перспектива. Положителната перспектива отразява изгледите за членство на страната ни в еврозоната...

публикувано на 27.04.24 в 12:40