Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Започна гласуване за дума или израз на 2023 г.

Снимка: kaksepishe.com

От 8 до 12 януари тече гласуването в кампанията "Думи на годината" за ключовите за България думи и изрази от 2023 г. Платформата за езикова грамотност "Как се пише" провежда допитването за трети път, за да изследва процесите и механизмите, които са водили българите през изминалата 2023-та. 

"Дори вашата дума или израз вече да ги има, напишете ги отново в свой коментар. Отчитат се написаните думи, а не харесванията", призовават организаторите. На 15 януари жури ще огласи 10 думи или словосъчетания, за които ще има ново гласуване до 20 януари за избор на първите три. Окончателните резултати ще бъдат съобщени на 22-ри януари. 

Сред предложенията вече се наредиха "сглобка", "евроатлантици", "изкуствен интелект", "дерогация", "Шенген", "времеубежище", "некоалиция", "демонтаж", "ротация".


БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

Софийският университет и Университетът Бенгази искат да развиват съвместни проекти

Представители на Софийския университет "Св. Климент Охридски" и Университета Бенгази - най-големия и най-стар университет в Либия, създаден през 1955 г., обсъдиха в Бенгази възможностите за сътрудничество. Университетите планират обмяна на студенти и..

публикувано на 16.07.24 в 14:00

Президентът летя над София и коментира мандата за съставяне на правителство

Очаквам още тези дни да стане ясно ще има ли мнозинство в парламента и подкрепа за мандата, даден на втората по численост парламентарна група. Реакциите на останалите парламентарно представени партии ще бъдат ясен знак за това дали ще има такава подкрепа...

публикувано на 16.07.24 в 13:03

Очаква се въздушна помощ от Чехия и Румъния за гасене на пожарите в България

Задвижили сме механизма за гражданска защита към ЕС. Имаме потвърждение от Чехия, която ще изпрати два хеликоптера. Чакаме потвърждение и от Румъния. Това съобщи вътрешният министър Калин Стоянов, който пристигна в Стара Загора, където продължава борбата..

публикувано на 16.07.24 в 12:52