Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Питат Еврокомисията дали дунавските пристанища на България и Румъния влизат в Шенген от 31 март?

Снимка: ЕПА/БГНЕС

Българските евродепутати от ГЕРБ Андрей Новаков и Емил Радев са депозирали в Европарламента питане до Еврокомисията дали от 31 март Шенгенското споразумение започва да действа и по дунавските пристанища, "служещи като точки на пресичане между България и Румъния, на които това става по вода или с ферибот".  Въпросът им за хора, стоки, автомобили и камиони е формулиран по повод решението на Съвета на ЕС за допускане на двете страни "по въздух и вода". Такава формулировка няма в решението от 30 декември. Там ясно се говори за "въздушни и морски граници". 

Във Фейсбук премиерът Николай Денков заяви, че е реалистично България да търси решение за дата през тази година, или за началото на следващата за приемане в Шенгенското пространство по суша. “Австрия в преговорите, които проведохме през последните седмици, изобщо не искаше да обсъжда сухопътните граници. Наше постижение беше, че в много тежки преговори с помощта на Еврокомисията, ние изискахме темата за сухопътните граници да бъде поставена в решението и там да се изиска заедно България, Румъния и комисията да работят за решаване за дата за 2024 г.“, припомни Денков.

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

Оранжев код за опасни валежи в 7 области от Централна България в сряда

В сряда , 3 юли, от полунощ валежите и опасността от градушки ще се пренасят от запад към Централна и в Югозападна България. След обяд от югозапад облачността ще се разкъсва и ще намалява до слънчево. Минималните температури ще са между 14 и 23°,..

публикувано на 02.07.24 в 19:35

България, Румъния и Турция провеждат съвместна противоминна акция в Черно море

От 2 до 16 юли ще се проведе първата съвместна акция на новосформираната Черноморска противоминна група между България, Турция и Румъния, съобщи БТА. Последният път, когато е извършена подобна операция е през Втората световна война, когато е..

публикувано на 02.07.24 в 07:55

Горещо, но с оранжев код за валежи на северозапад в Софийско и в Русенско на 2 юли

Във вторник , 2 юли, над по-голямата част от страна ще е слънчево и горещо. След обяд и вечерта над Западна и Централна Българи ще се заоблачи. Ще има кратки валежи, гръмотевични бури и градушки. Минималните температури ще са между 19 и 24°, в..

публикувано на 01.07.24 в 19:35