Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Питат Еврокомисията дали дунавските пристанища на България и Румъния влизат в Шенген от 31 март?

Снимка: ЕПА/БГНЕС

Българските евродепутати от ГЕРБ Андрей Новаков и Емил Радев са депозирали в Европарламента питане до Еврокомисията дали от 31 март Шенгенското споразумение започва да действа и по дунавските пристанища, "служещи като точки на пресичане между България и Румъния, на които това става по вода или с ферибот".  Въпросът им за хора, стоки, автомобили и камиони е формулиран по повод решението на Съвета на ЕС за допускане на двете страни "по въздух и вода". Такава формулировка няма в решението от 30 декември. Там ясно се говори за "въздушни и морски граници". 

Във Фейсбук премиерът Николай Денков заяви, че е реалистично България да търси решение за дата през тази година, или за началото на следващата за приемане в Шенгенското пространство по суша. “Австрия в преговорите, които проведохме през последните седмици, изобщо не искаше да обсъжда сухопътните граници. Наше постижение беше, че в много тежки преговори с помощта на Еврокомисията, ние изискахме темата за сухопътните граници да бъде поставена в решението и там да се изиска заедно България, Румъния и комисията да работят за решаване за дата за 2024 г.“, припомни Денков.

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

Хасково привлича любители на еърсофт битките и силните усещания по повод своя празник

Рекорден брой – 600 "бойци" са дислоцирани на авиобаза Узунджово, а поводът не е военен конфликт, а отбелязването на Деня на град Хасково. Най-голямата атракция по повод 8 септември е организираната военно-симулативна еърсофт игра. Тази година в..

публикувано на 07.09.24 в 07:10

Конни надбягвания и пехливански борби в Исперих

Традиционни конни състезания и народни борби събират днес почитателите на спорта в Исперих. Жокеи и коне от различни краища ще мерят сили в конни надбягвания край града, както и в други съревнования на стария градски стадион. След тях на тепиха ще..

публикувано на 07.09.24 в 06:15

Температури до 30 градуса в събота

В събота облачността ще бъде значителна и в Източна България, Горнотракийската низина и планинските райони ще вали дъжд. Следобед валежите ще спират, облачността ще започне да се разкъсва, а привечер и да намалява. Ще духа умерен, временно силен вятър..

публикувано на 06.09.24 в 19:45