Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Връв на Дунав – трудното житие и битие на едно село от Българския Северозапад

Снимка: Генади Цоков

Добре дошли във Връв - най-северното селище в България и първото българско пристанище по течението на река Дунав! В не толкова далечното минало тук са акостирали гръцки и други търговски кораби, които товарили зърнени култури, както и пътнически параходи по линията Връв – Видин. Някога селото е гъмжало от живот. Днес тук цари тишина.

Връв е с хилядолетна история, която ни връща назад още в Бронзовата епоха. Около I век в района е бил разположен римски легион, защитаващ северозападната граница на Римската империя. За целта е била построена крепостта Дортикум, която е многократно опустошавана от даки, готи, хуни, славяни, авари, но всеки път възстановявана от римляните.

В наши дни във Връв живеят т.нар. власи - население, което говори стар румънски диалект с редица български думи и изрази. Но жителите на селото, разположено в един от най-бедните региони на Европа, са на границата на оцеляването, става ясно от репортаж на Катя Борисова от БНР-Видин. Подобно на много други населени места в Българския Северозапад, и тук са останали предимно възрастни хора, които едва смогват да „свържат двата края“.

Според кметицата Нина Удроева трудно може да се говори за развитие на малките населени места, при условие, че са толкова обезлюдени. „Ние нямаме нито една асфалтирана улица“ - заявява Удроева и допълва:

Нина Удроева

„Има дългосрочни планове да запазим сградите на училището и детската градина, защото имаме обещанието на община Брегово, че ще започнат проект за изграждане на Дом за възрастни хора в тези бази. Ако това успеем да направим, както и да ремонтираме малко улиците, Връв ще придобие друга визия. Имаме и планове, свързани с чудесното разположение на селото, като първо населено място по течението на Дунав от българска страна. Реката е нашето богатство и затова имаме намерение да направим една алея край водата.“


Село Връв има 191 постоянни жители, а средната им възраст е около 70 години. 80% от тях са социално слаби. Млади хора почти няма, защото няма работа. Цялата местна „икономика“ се свежда до една земеделска фирма, в която работят трима души. Липсата на инфраструктура е сериозен проблем:

Имам чувството че държавата е обърнала гръб на малките населени места. Какви инвестиции можем да докараме тук, когато нямаме нормален път, по който да се стигне до нас! Иначе едно семейство от София с две дечица се установи в селото и се занимава с онлайн търговия. Те имат идеи и казват, че могат да доведат и други млади хора. Но за целта искаме поне малко да оправим инфраструктурата. Убедена съм че пари има, но просто трябва правилно да се поискат, за да се получат. Особено сега, покрай новия План за възстановяване и развитие се отпускат доста допълнителни средства за Северозападна България и отделно за Дунавските общини, а ние сме една от тях“- казва Нина Удроева.

Връв може да стане успешна туристическа дестинация. Един от интересните обекти е църквата "Свети Николай", в която е рисувал дебърският зограф Кръсто Янков. Тук река Дунав предлага не само отлични условия за риболов, но и за почивка. През лятото по средата й се появяват островчета и плажът на Връв, макар и малък, привлича туристи, които искат да се усамотят сред природата. Тук те се наслаждават на страхотните гледки и тишината. Част от къщите в селото са в традиционен влашки стил. И въпреки че постепенно запада, Връв подобно на други населени места от Северозапада, заслужава да бъде посетено.


Вижте още:

Текст: Венета Николова /по материал на Катя Борисова от БНР-Видин/

Снимки: Генади Цоков


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

 Мин. Ивайло Иванов

Пострадалите при пожарите ще получат еднократни държавни помощи за щетите

Агенцията за социално подпомагане създаде възможно най-бързо организация за оказване на подкрепа на семействата, пострадали при пожарите в страната, съобщи пресцентърът на ведомството. Социалните работници приемат на място заявления за отпускане на..

публикувано на 18.07.24 в 14:29
Милен Митев

Всяка минута поне 110 000 души слушат програмите на БНР

С три гласа "за" и два "против" членовете на Съвета за електронни медии приеха отчета на генералния директор на БНР Милен Митев за дейността на медията в периода октомври 2023 - април 2024 г. Против гласуваха Пролет Велкова и Симона Велева. Митев..

публикувано на 18.07.24 в 13:32

Часът на Радио България по програма "Христо Ботев" - Брой 9

В деветия брой на предаването, с водещ - Красимир Мартинов, говорим за българските училища и българския език зад граница: Предизвикателствата пред българските училища зад граница – говори доц.д-р Адриана Любенова, Пловдивски университет,..

публикувано на 18.07.24 в 12:28