Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Ромите започват тридневни тържества за своята Нова година

Снимка: БГНЕС

Тържествата за посрещането на Ромската Нова година започват тази вечер и ще продължат три дни. За ромите Василица или по-известна като Банго Васил (буквално “Куцият Васил”) е може би най-почитаният семеен празник.

Семействата се събират на вечеря, домовете се заключват и никой не трябва да излиза навън. На трапезата се сервира печена птица, баница, пита с пара, сарми с дрянови пъпки за късмети. В полунощ, когато според вярванията им започва Новата година, вратите на дома се отварят за гости. Най-напред обаче децата трябва да сурвакат възрастните за здраве и късмет.


Според легендата Банго Васил е Свети Василий Велики – той се притекъл на помощ и възстановил мост, разрушен от дявола, за да могат ромите да преминат. Така той станал техен светия и покровител.

Вижте още:





Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

Трети мост над Дунав и фериботът Русе-Гюргево са ключови проекти за региона

България има изключително важна роля за свързаността на няколко региона. Страната ни е кръстопът между Балканския полуостров, Източното Средиземноморие и Черно море. Това заяви заместник-министърът на транспорта Анна Натова на среща с Матю Бойс,..

публикувано на 28.06.24 в 17:28

Авангардни сортове череши показват на Празника на черешата в Кюстендил

С приготвянето на 1500 сладоледа с черешов сироп тази вечер на площад "Велбъжд" в Кюстендил започва Празникът на черешата. Програмата ще продължи три дни, предаде кореспондентът на БНР в града Кирил Фалин. Специално за събитието, което по..

публикувано на 28.06.24 в 16:45

2500 дка със земеделски култури са унищожени от градушката в Благоевградско

Министерството на земеделието планира да разшири противоградовата защита на земеделските площи с нови 24 ракетни площадки, като работата  стартира още тази година. Това каза министърът на земеделието Георги Тахов в Гърмен на среща със земеделски..

публикувано на 28.06.24 в 14:40