Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Българската общност в Лос Анджелис с ново признание от Общинския съвет на града

Общинският съвет на Града на ангелите отбеляза 120-ата годишнина на дипломатическите отношения между България и САЩ

6
Представители на българската общност гостуваха в Общинския съвет на Лос Анджелис
Снимка: Ген.консулство в Лос Анджелис

На открито заседание на Общинския съвет на Лос Анджелис на генералния консул на България беше връчен официален сертификат от името на Града на ангелите, по случай 120-годишнината от установяване на дипломатически отношения между България и САЩ.

В документа се отбелязва трайното приятелство, взаимното уважение и сътрудничество, което процъфтява между двата народа през годините. Подчертава се значимостта на българската диаспора и жизненоважната роля на генералното консулство на Република България в Лос Анджелис за насърчаването на културния обмен и укрепване на връзките на приятелство между двата народа, стремящи се заедно към глобален мир, сигурност и просперитет, научаваме от информация, изпратена до Радио България от екипа на генералния консул Бойко Христов.

Документът е връчен от общинския съветник и голям приятел на българската общност на Западния бряг, г-жа Трейси Парк.

Общинският съветник Трейси Парк и Бойко Христов, консул в Лос Анджелис

На церемонията са присъствали и изтъкнати сънародници в Града на ангелите, сред които представители на църковното настоятелство на българската православна църква „Св. Георги“, Българската фондация за изкуство, култура и образование „BgFACE“, Българо-американската фондация за култура и образование „BACEF“ и други уважавани членове на българската диаспора.


Припомняме, че през ноември 2023 г. в присъствието на вицепремиера, г-жа Мария Габриел, на тържествената церемония на Българските награди за изкуство, култура, наука и образование, организирани от фондация „BgFACE“ в Лос Анджелис, г-жа Трейси Парк получи специална награда за приятел на страната ни, заедно с холивудския актьор Джон Войт.

Това не е първият документ, който потвърждава мястото на българската общност в живота на мегаполиса. През 2023 г. генералното консулство в Лос Анджелис получи Прокламация от градския съвет на Бевърли Хилс по случай 80-годишнината от спасяването на българските евреи от нацистките лагери на смъртта през Втората световна война. 
С Прокламация от кмета на Лас Вегас датата 24 май беше обявена за Ден на българското културно наследство в града. Губернаторът на Юта провъзгласи Деня на независимостта на България като Ден на приятелството между Република България и американския щат, а в гр. Ървайн, Ориндж Каунти общинският съвет обяви 22 септември за Ден на българското наследство в града.

снимки и видео: Генерално консулство на България в Лос Анджелис
По публикацията работи: Елена Каркаланова


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Галерия

Още от категорията

Мотористи от Велики Преслав занесоха писмо до побратимения Челе ди Булгария

50 мотициклетисти от Велики Преслав занесоха специално послание от кмета на града Янко Йорданов до колегата му в Челе ди Булгерия в италианската област Кампания. Мотористите са изминали над 1400 км между двата града, за да предадат лично писмото. За това..

публикувано на 11.07.24 в 08:39

Фестивал на българската художествена литература събира сънародниците ни в Хамбург

Клубът на българските жени и семейства в Хамбург се готви активно за провеждането на Втори фестивал на българската литература. Събитието е планирано за 13 юли, а Фестивалът тази година се организира с подкрепата на Изпълнителната агенция за българите..

публикувано на 11.07.24 в 07:30
Снимка: Югозападен университет „Неофит Рилски“ – Благоевград

В Благоевград провеждат семинар за български ученици и учители от Украйна

Югозападният университет "Неофит Рилски“ е домакин и организатор на петдневен образователно-опознавателен семинар за ученици и учители от Болградския регион в Украйна, населен предимно с етнически българи, съобщиха от висшето училище. Събитието се..

публикувано на 10.07.24 в 12:57