Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

НАТО ще изгради в България военна и цивилна инфраструктура за милиарди евро

Тодор Тагарев
Снимка: БТА

Инфраструктура за 6 млрд. евро ще бъде изградена в България, за нуждите на НАТО и за граждански цели, обяви пред bTV, военният министър Тодор Тагарев. Това ще са шосета, железопътни линии, нефтопроводи, складове, сгради за настаняване. Алиансът ще разположи в България многонационални бригадни бойни групи от общо 5000 души от САЩ, Италия и още 5 околни държави.

Министърът, който се завърна от петдневна визита в САЩ, каза, че е посетил заводите, където се сглобяват 7 от първите поръчани 8 бойни самолета Ф-16 Блок 70. През есента се очаква да започнат изпитания на готовите машини, а в началото на 2025 г. да бъдат доставени първите два самолета. Малко след тях ще бъдат доставени и първите бронирани машини „Страйкър“.

Тагарев посочи, че държавата се опитва да помогне на моряците, задържани от хутите в Йемен. България няма да участва пряко в операцията в Червено море срещу хутите, но ще изпрати офицери за свръзка, базирани в Бахрейн.

Вижте още:






Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

Арх. Румен Джагаров реставрира стара къща и се връща на село, като протест срещу демографската криза

5257 населени места има в България, сочи регистърът на НСИ от 2021г. От тях близо 5 хил. са малките населени места, но според статистиката всяка година по едно от селата на България "умира" заради това, че от там си е заминал и последният негов жител. В..

публикувано на 31.05.24 в 11:35
Варна

Плажовете в България са подготвени за летния сезон

Рекорден брой плажни ивици – 23, са отличени с марката за качество “Син флаг” на българското Черноморие , съобщи Кирил Спасов от Асоциацията на концесионерите на морски плажове. Той добави, че плажовете са готови да посрещнат туристите от 1 юни и отговарят..

публикувано на 31.05.24 в 09:31

Очаква се повишаване на температурите в страната

В петък, 31 май, минималните температури в страната ще са между 11 и 17°, в София 11°. През деня ще е слънчево, след пладне ще се заоблачава на северозапад - възможни са валежи. Максималните температури ще са от 25 до 30°, в столицата 25°.  По..

публикувано на 30.05.24 в 20:05