Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Започва традиционният песенен конкурс на БНР „Пролет“

Снимка: bnr.bg/prolet

Започва традиционното издание на Конкурса за нова българска поп и рок музика  "Пролет", организиран от БНР. Надпреварата е в две категории – "Нова българска поп и рок музика" и "Евросоник". В първата категория изпълнителите вече ще могат да се включат с повече от една песен. Всички участници в конкурса могат да кандидатстват и в двете категории.
 
В "Нова българска поп и рок музика" могат да участват поп и рок песни, изцяло българска продукция, на български език. Песните трябва да са нови, да не са излъчвани, издавани, изпълнявани или публикувани в интернет. Големият победител ще бъде определен на галаконцерт на живо от жури съставено от композитори, певци, автори на аранжименти, автори на текстове и продуценти. Носителят на Голямата награда ще има възможност да запише нова авторска музика във Второ студио на БНР. Записът се финансира и продуцира от БНР.

В категория "Евросоник" могат да участват българска групи и изпълнители, които създават и изпълняват авторска музика, без езиково ограничение за текста на песните. Всички кандидати трябва да представят портфолио на проекта, с който влизат в конкурса, както и дискография, линкове към албуми, сингли, концерти, видеоклипове, биографии на музикантите и примерен сет лист, с който биха се представили на най-големия европейски шоукейс фестивал за съвременна поп и рок музика – "Евросоник" в Грьонинген (Нидерландия). Победителят ще има възможност да изнесе концерт на фестивала, на който присъстват представители на европейски лейбъли, организатори на фестивали, мениджъри на клубове, медии, членуващи в Европейския съюз за радио и телевизия (EBU), член на който е и БНР. Носителят на наградата се определя от организаторите на "Евросоник".


Подаването на документите за Конкурса за нова българска поп и рок музика "Пролет" ще продължи до 31 март (неделя), на сайта – prolet.bnr.bg
В началото на април селекционна комисия ще избере 12 финалисти. Песните ще имат своето представяне в ефира на всички програми на общественото радио. Слушателите на БНР ще могат да гласуват за избора на публиката. 
Галаконцертът и връчването на наградите ще бъде на 30 май, в Sofia Live Club.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

Хорове от България, Сърбия и Ангола ще огласят черноморския град Балчик

22 хорови състава от България, Сърбия и Ангола се включват в тазгодишното издание на Международния хоров фестивал "Черноморски звуци" в  град Балчик от 12 до 16 юни. Освен в четирите фестивални вечери, по време на гостуването си в Белия град..

публикувано на 12.06.24 в 07:35

"Лято"

На прага на лятото двама братя – Явор и Виктор Георгиеви – ни предлагат най-новата си песен, озаглавена точно така – "Лято". Поднасяйки ни светло и ведро звучене, тя излиза от новия им проект SinFin. Миналата 2023 г. Явор и Виктор издадоха..

публикувано на 10.06.24 в 10:15

Електронна музика под тепетата в рамките на фестивала LOST in HILLS

В града на тепетата - Пловдив, на 8 и 9 юни ще се проведе музикален фестивал за електронна музика под названието LOST in HILLS. Двудневната програма на живописния хълм Бунарджика включва над 40 артисти, които ще излязат на три сцени. Публиката..

публикувано на 08.06.24 в 09:05