Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Френският институт отбелязва 35-ата годишнина от закуската с Митеран

Снимка: institutfrancais.bg

На 19 януари 1989 г., едва няколко месеца преди падането на комунистическия режим в България, наскоро преизбраният френски президент Франсоа Митеран се среща във френското посолство в София с група български интелектуалци от дисидентските среди, сред които са бъдещият президент Желю Желев, поетесата и бъдещ вицепрезидент Блага Димитрова и сатирикът Радой Ралин. По-късно същия ден Митеран провежда и дискусия със студенти от Софийския университет, чийто свободен тон е отбелязан от френските медии. Посещението на френския президент се вписва в серия от визити, които той предприема из надигащия се Източен блок.


По повод годишнината от срещата с българските интелектуалци-дисиденти, останала в историята като „Закуската с Митеран“, Френският институт в София организира вечерта на 18 януари конференция и дискусия на тема „Минало и бъдеще на дисидентството: 35 години след закуската с президента Франсоа Митеран“ с участието на френския философ и есеист Мишел Елчаниноф, автор на няколко монографии за съвременните идеологии и историята на идеите, включително „В съзнанието на Владимир Путин“ и „Новите дисиденти“. В дискусията ще се включи и българската журналистка Копринка Червенкова, един от участниците в срещата с Митеран. 
БНР подкасти:Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

Снимката е илюстративна

Основен ремонт на "Дунав мост 1" на границата с Румъния започва през юли

Планираният двугодишен основен ремонт на "Дунав мост 1" се очаква през юли, съобщиха от Министерството на туризма. Първоначалните намерения са били той да започне през есента, след летния туристически сезон, но заради критичното състояние на..

публикувано на 18.06.24 в 10:40

Повечето млади хора вече виждат развитието си НЕ в чужбина, а в България

Отчетливо мнозинство от младите у нас – 89%, виждат развитието си през следващите пет години не в чужбина, а в България, сочи ново изследване на агенция за анализ на потребителното мнение JTN и платформата Bulgaria Wants You . Задълбочава се и..

публикувано на 18.06.24 в 10:15

И български полицаи ще следят за сигурността на Олимпиадата в Париж

Български полицаи ще заминат за Франция, за да подпомогнат френските си колеги в работата по гарантиране на сигурността на летните Олимпийски и Параолимпийски игри през юли и август 2024 г. В контекста на подготовката на мащабното събитие..

публикувано на 18.06.24 в 08:05