Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Тараклийският университет ще стане филиал на Русенския университет

Снимка: Facebook /@UniverTaraclia

Молдова и България подготвят документи, които ще направят възможно Тараклийският държавен университет „Григорий Цамблак“ да бъде преобразуван във филиал на Русенския университет „Ангел Кънчев“. Това съобщи пресслужбата на Министерския съвет. Темата е обсъдена в Давос от премиерите на България и Молдова Николай Денков и Дорин Речан.


Идеята е като филиал на българския университет учебното заведение в Тараклия да приема студенти още от началото на следващата академична година. "Това е не само голяма крачка за образованието в региона, но и послание за това какво е Европа – възможности, свързаност и надграждане във всяка сфера на обществения живот", посочи  Денков.

Развитието на университета е от ключово значение за Тараклийския регион, където има голямо българско малцинство. Висшето училище е важно за подготовката на висококвалифицирани местни специалисти, за създаването на мост към българските образователни институции, усилва и връзката на българската общност в региона с нашата държава.

Темата за превръщането на Тараклийския унверситет във филиал на българското висше учебно заведение отдавна е на дневен ред при двустранните срещи на най-високо равнище. Припомняме, че в средата на 2022 година сънародници от Тараклия бяха сериозно притеснени от възможността Тараклийският държавен университет "Григорий Цамблак", който е средище на българщината в  тази част на Молдова, да бъде превърнат в част от Държавния университет "Йон Крянга" в Кишинев. "Университетът е създаден с указите на президентите на Молдова и България и не може с един щрих на писалката да се обедини или слее в някаква друга институция", припомни тогава председателят на район Тараклия Иван Паслар.
 




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

Християн Пендиков

Македонската съдебна система проточва делото за пребития българин в Охрид

Делото за побоя над Християн Пендиков върви изключително бавно, с множество отлагания, понякога доста смешни, коментира пред БНР кореспондентът на БТА в Скопие Маринела Величкова. Тя напомни, че последното заседание в Охрид е било отложено по..

публикувано на 12.06.24 в 11:14
Калина Панделова

Ниската активност – послевкус от изборите в САЩ

В 6 часа българско време затвориха и последните избирателни секции по западния бряг на САЩ -  Лос Анджелис, Сан Франциско, Феникс, Лас Вегас, Сиатъл... Общо взето остава впечатлението за ниска изборна активност, каза кореспондентът на БНР в Чикаго..

публикувано на 10.06.24 в 11:10

Приключи изборният ден в чужбина

Изборният ден зад граница приключи в 6 часа българско време на 10 юни . Вотът е преминал на 5 континента без затруднения, съобщи Министерството на външнитеработи. Последни упражниха правото си на глас българите в Лос Анджелис. Изборната активност..

публикувано на 10.06.24 в 09:00