Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Акордеонистът Калоян Куманов става част от световноизвестните Barcelona Gipsy balKan Orchestra

4
Калоян Куманов
Снимка: Ники Шуманова

Безспорната музикална сензация тези дни е новината, че за първи път българин става част от световноизвестните Barcelona Gipsy balKan Orchestra, чиято музика е базирана предимно на фолклора на страните от Балканския полуостров. Акордеонистът Калоян Куманов, който години наред е живял и работил в Испания, е получил покана за участие в европейското турне на групата. В репертоара им са заложени български фолклорни класики, като Криво садовско хоро, Дунавко хоро, Дайчово хоро на Дико Илиев, народни песни като "Море сокол пие", "Македонско девойче" и др. На въпроса как като български музикант чува тези традиционни български фолклорни мелодии в интерпретацията на Barcelona Gipsy balKan Orchestra, Калоян отговаря:

"Те първо са много добри музиканти. Естествено, направили са ги по техен си начин. Това, което забелязвам аз в тях, е едно много голямо уважение към нашата музика. Преди години, а и сега пак, ми предлагат да дам на техния титуляр акордеонист – Фернандо – няколко урока, защото те просто много обичат нашата музика и искат да се доближат максимално до нея. А това, което го имаме ние, българите, чисто музикално – ние затова и сме уникални, защото по света никой не може да го има."

Barcelona Gipsy balKan Orchestra
Калоян Куманов признава, че първоначално е бил шокиран от поканата за участие в европейското турне на Barcelona Gipsy balKan Orchestra. След това идват ентусиазмът и вълнението от възможността да работи с такива музиканти, но и осъзнаването за голямата отговорност.

"За мен това е не само персонална чест, но и начин отново да се заговори за българските музиканти извън граница – споделя Калоян. – Оказа се, че артистите на BGKO са били на моите майсторски класове по балканска музика в Барселона, а впоследствие са следили работата ми, пиесите, които пускам в "Калоян Куманов Проджект" и… ето, че само след няколко седмици акордеонът ми и аз ще сме част от тази извънземна банда."

Калоян Куманов и неговият специален акордеон BUGARI, модел – Conservatory (единствен в България) ще отпътуват на 11-ти февруари към Босна и Херцеговина, като първа точка от турнето.


"Но преди да отпътувам на турне, в България имам още една много важна задача – допълва КумановТрябва да представя третата пиеса от "Калоян Куманов Проджект""Adagio Безвремие".

В базираната на тема от Йохан Себастиан Бах пиеса Калоян отново майсторски смесва жанрове. Останалите музиканти, участвали в създаването на "Adagio Безвремие", са Юлиан Янев – аранжимент и мастериране, и Христина Нейкова – вокал, което е нов момент в музиката на "Калоян Куманов Проджект"."Имаме вокал, но нямаме текст, защото не искам моята музика да има език" – споделя Калоян Куманов. Добавя, че за пръв път видеото е толкова нестандартно, тъй като са използвани възможностите и креативността на изкуствен интелект.

"Adagio Безвремие" ще бъде част от предстоящ албум на Калоян Куманов. Някои от пиесите в него акордеонистът представи в ексклузивния концерт в Студио 1 на БНР, заедно с музикантите Стоян Янкулов – Стунджи на ударни, Юлиан Янев на клавишни, Радослав Славчев – Ривърмен на бас, китари – Мирослав Иванов и проф. Владимир Владимиров.

Снимки: Ники Шуманова, bgko.org


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Галерия

Още от категорията

Хорове от България, Сърбия и Ангола ще огласят черноморския град Балчик

22 хорови състава от България, Сърбия и Ангола се включват в тазгодишното издание на Международния хоров фестивал "Черноморски звуци" в  град Балчик от 12 до 16 юни. Освен в четирите фестивални вечери, по време на гостуването си в Белия град..

публикувано на 12.06.24 в 07:35

"Лято"

На прага на лятото двама братя – Явор и Виктор Георгиеви – ни предлагат най-новата си песен, озаглавена точно така – "Лято". Поднасяйки ни светло и ведро звучене, тя излиза от новия им проект SinFin. Миналата 2023 г. Явор и Виктор издадоха..

публикувано на 10.06.24 в 10:15

Електронна музика под тепетата в рамките на фестивала LOST in HILLS

В града на тепетата - Пловдив, на 8 и 9 юни ще се проведе музикален фестивал за електронна музика под названието LOST in HILLS. Двудневната програма на живописния хълм Бунарджика включва над 40 артисти, които ще излязат на три сцени. Публиката..

публикувано на 08.06.24 в 09:05