Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Десетки жени са убити при домашно насилие в България през 2023 г.

Снимка: Archive

Над 20 жени са убити от мъже в България през миналата година, а регистрираните случаи на домашно насилие са близо 1400. Данните бяха обявени на конференция, посветена на противодействието срещу домашното насилие.


Зам.-министърът на правосъдието Георги Николов определи домашното насилие като "уродливо явление", и подчерта ролята на превенцията. "Институциите работят и се усъвършенстват, но съм твърдо убеден, че за изкореняване на това насилие следва да се наблегне на превенцията, на работата преди самия акт на такова насилие, на разкриване на индикаторите, които предпоставят потенциално извършителите на домашно насилие, както и на факторите, въз основа на които то се осъществява", каза зам.-министърът.

По думите му, държавата, подкрепена от неправителствения сектор, ще продължи да действа последователно и упорито за изкореняване на това грозно явление в нашето общество. Той посочи и създаденото мобилно приложение “Пожмогни ми“, което позволява защита и анонимност на жертвите на домашно насилие.

Вижте още:







Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

Слънчева неделя с превалявания

В неделя ще преобладава слънчево време. Следобед ще се развива купеста и купесто-дъждовна облачност и на места ще превали. Ще има условия за градушки. Минималните температури ще бъдат между 7° и 12°, в София около 7°, а максималните – между 18° и 23°,..

публикувано на 11.05.24 в 18:30

Медиците отново с призив за забрана неваксинирани деца да ходят на училище

Лекари подновиха призива си деца без задължителни имунизации да не могат да ходят на училище и да бъдат част от организиран детски колектив. Д-р Костадин Сотиров припомни пред БНР предложението, отправено от Сдружението на общопрактикуващите лекари, и..

публикувано на 11.05.24 в 13:26

Вицепрезидентът откри научния форум "Пътят на светлината" в Атина

В деня, в който православната църква почита светите равноапостоли Кирил и Методий, в Атина започна Международният научен форум „Пътят на светлината“ . Откри го вицепрезидентът Илияна Йотова, под чийто патронаж е събитието, предава пратеникът на..

публикувано на 11.05.24 в 11:05