Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Протест под надслов "Конституционен съд под обсада!" свиква "Правосъдие за всеки"

Снимка: Марта Младенова

Инициативата "Правосъдие за всеки" обяви, че организира тази вечер на площад "Независимост" в центъра на София протест под надслов "Конституционен съд под обсада! Да защитим правото и демокрацията!". Повод за протеста е изборът на новите членове на Конституционния съд от парламентарната квота, който според инициативата е проведен "непрозрачно, не публично и необосновано". "С избора безпрецедентно бяха гласувани и (пълни) деветгодишни мандати на новите конституционни съдии, с което мнозинството наруши решение на самия Конституционен съд от 9 януари тази година (а именно мандатът им да бъде намален с две години, колкото се е забавил изборът на двамата нови членове). Десислава Атанасова и Борислав Белазелков трябва да положат клетва като конституционни съдиив петък, 26.януари.
Конституционният съд е институцията, която дава задължителни тълкувания на Конституцията; произнася се за противоконституционност на законите и на другите актове на Народното събрание, както и на актове на президента; решава спорове между Народното събрание, президента и Министерския съвет, както и между органи на местно самоуправление и централните изпълнителни органи; произнася се по съответствието на сключените от Република България международни договори с Конституцията и международното право преди ратификацията им.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

Пленерът "Погановски манастир" събира в Цариброд творци от пет страни

Международният художествен пленер "Погановски манастир" ще бъде открит тази вечер в галерия "Методи Мета Петров" в Цариброд, съобщи мултимедийният портал на български и на сръбски език ФАР. Посетителите ще могат да видят творби от миналогодишния пленер,..

публикувано на 23.08.24 в 13:06

Уникален тракийски храм в Пловдив може да бъде възстановен напълно

Тракийски храм от III век пр. Хр. без аналог у нас може да превърне 10 декара от пловдивския район "Южен" в археологически парк. Обектът се намира в основата на Голямата могила, която екип на Регионалния археологически музей проучва вече трета година...

публикувано на 23.08.24 в 11:31

Григор Димитров може да играе срещу Новак Джокович на четвърфинал на US Open

Григор Димитров ще играе срещу квалификанта Кириан Жаке от Франция в първия си мач на Откритото първенство по тенис на Съединените щати, което започва в понеделник. Българинът е поставен под номер 9 в последния за годината турнир от Големия шлем. По пътя..

публикувано на 23.08.24 в 11:15