Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Протест под надслов "Конституционен съд под обсада!" свиква "Правосъдие за всеки"

Снимка: Марта Младенова

Инициативата "Правосъдие за всеки" обяви, че организира тази вечер на площад "Независимост" в центъра на София протест под надслов "Конституционен съд под обсада! Да защитим правото и демокрацията!". Повод за протеста е изборът на новите членове на Конституционния съд от парламентарната квота, който според инициативата е проведен "непрозрачно, не публично и необосновано". "С избора безпрецедентно бяха гласувани и (пълни) деветгодишни мандати на новите конституционни съдии, с което мнозинството наруши решение на самия Конституционен съд от 9 януари тази година (а именно мандатът им да бъде намален с две години, колкото се е забавил изборът на двамата нови членове). Десислава Атанасова и Борислав Белазелков трябва да положат клетва като конституционни съдиив петък, 26.януари.
Конституционният съд е институцията, която дава задължителни тълкувания на Конституцията; произнася се за противоконституционност на законите и на другите актове на Народното събрание, както и на актове на президента; решава спорове между Народното събрание, президента и Министерския съвет, както и между органи на местно самоуправление и централните изпълнителни органи; произнася се по съответствието на сключените от Република България международни договори с Конституцията и международното право преди ратификацията им.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

ПП внася проектозакон за отмяна на определението за нетрадиционна сексуална ориентация

“Продължаваме промяната” ще внесе през следващата седмица проект за промяна на Закона за предучилищното и училищното образование, с който да бъде отменено наскоро приетото определение за нетрадиционна сексуална ориентация. Гласуваните текстове забраняват..

публикувано на 23.08.24 в 08:53
An image from the exhibition

Визуалната история на Миколаев: Татуировки на войната - фотосвидетелства от Украйна

Пет серии фотографии показват ужасите на войната в украинския град Миколаев. Експозицията "Визуалната история на Миколаев: Татуировки на войната" ще бъде представена в рамките на 11-ия фестивал "ФотоФабрика" днес от 19.00 ч. и ще може да бъде разгледана до..

публикувано на 23.08.24 в 06:30

Фестивалът на носията в Жеравна съживява българския дух от старо време

Народни песни и танци събират любителите на българския фолклор на поредното издание на Фестивала на носията в Жеравна. Тази година събитието ще се проведе в дните от 23 до 25 август. "Облекли народни носии и прекрачили век и половина назад, в..

публикувано на 23.08.24 в 06:15