Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Президентът не уважи клетвата на новите конституционни съдии

Разнопосочни реакции в парламента за отсъствието на Румен Радев от клетвата в КС

Снимка: БГНЕС

На официална церемония в Конституционния съд новоизбраните съдии от парламентарната квота Десислава Атанасова и Борислав Белазелков положиха клетва. От събитието отсъства президентът Румен Радев, който по-рано оспори избора им пред институцията.

Според държавния глава полагането на клетва за спазване на Конституцията на фона на сериозни съмнения за нейното нарушаване е несъстоятелно. “Президентът не приема думите да противоречат на действията, а церемонията да замени принципите”, се казва в разпространената от неговия прессекретариат позиция.

Церемонията обаче уважиха председателят на Народното събрание Росен Желязков, председателят на Върховния касационен съд Галина Захарова и председателят на Върховния административен съд Георги Чолаков.


В своята дейност Конституционният съд се уповава на Конституцията, на основните принципи на правото и на Закона за Конституционния съд. През повече от трийсет и две годишното си съществуване Конституционният съд е отстоявал своята независимост, това ще прави и занапред”, заяви председателят на КС Павлина Панова.

Отсъствието на държавния глава от клетвената церемония на новите конституционни съдии не остана без коментар от страна на  парламентарно представените партии.

Сигурно е бил зает нещо, аз не знам програмата на президента”. С тези думи лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов коментира отсъствието на Румен Радев от церемонията по заклеването на новите конституционни съдии от квотата на Народното събрание. По думите му, Десислава Атанасова и Борислав Белазелков са били избрани с прозрачна процедура, докато държавният глава в подобна ситуация решава еднолично – “без изслушване, без абсолютно нищо”.

Председателят на ПГ на ДПС Делян Пеевски заяви лаконично, че отсъствието на президента няма никакво значение: “Той просто е един гост.”


Неглижирането на церемонията в КС от страна на Румен Радев е добро решение, според лидера на БСП Корнелия Нинова. “Оценяваме го положително, това е нашият призив, той го послуша”, добави тя.

България вече не е правова държава и няма Конституционен съд”, заяви, на свой ред, лидерът на “Възраждане” Костадин Костадинов. Той каза още, че партията му спира да вярва в “правораздавателната, съдебната, законовата, правната система” на страната ни и заключи, че ПП-ДБ, ДПС и ГЕРБ са погребали българския закон и Конституция.




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

Румен Радев

Румен Радев: На тези и на следващите избори ще избираме между войната и мира

Неприемливо е продължаването на войната в Украйна и невъзможната победа над Русия да се представят като единствено възможен изход, заяви пред журналисти в Ямбол президентът Румен Радев. По думите му, всеки ден от войната е пагубен и той се отразява..

публикувано на 18.05.24 в 14:09

Парламентът ще заседава извънредно, депутати нямало да говорят предизборно

Във вторник, 21 май, от 13 часа ще се проведе извънредно заседание на парламента, реши Председателският съвет на Народното събрание. Ще бъде изслушан служебният премиер Димитър Главчев за размера на увеличението на пенсиите от 1 юли, което вече е решено..

публикувано на 17.05.24 в 13:06

По съседски: Събития с балкански адрес

Гордана Силяновска-Давкова се закле да бъде "президент на Македония" Международен скандал предизвика встъпването в длъжност на Гордана Силяновска като първата жена-президент на Република Северна Македония (РСМ). Пред парламента тя се..

публикувано на 17.05.24 в 10:40