Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

1 февруари е ден за почит към жертвите на комунистическия режим

Мемориал на жертвите на комунистическия режим в България в София
Снимка: БГНЕС

Минута мълчание в памет на жертвите на комунистическия режим запазиха депутатите в началото на пленарното заседание на 1 февруари. Повод е Денят на признателност и почит към жертвите на комунистическия режим.

На 1 февруари, преди 79 години, „Народният съд“ осъжда на смърт тримата регенти Княз Кирил Преславски, проф. Богдан Филов, ген. Никола Михов, 22 министри, 67 народни представители, 47 генерали и висши офицери и 8 царски съветници. 

Не всички партии се включиха в оказването на почит. Депутатите социалисти от БСП не бяха в залата, а от "Възраждане" не станаха всички.


"Народният съд“ не е прецедент в следвоенна Европа, но българският случай е уникален. Самото му съществуване като извънреден съд е против Търновската конституция, а политическата му цел е престъпна. За общата правораздавателна нагласа на „Народния съд“ е показателен и фактът, че ден след екзекуцията на регентите, един от екзекуторите се разхожда из центъра на София с ботушите на убития Княз Кирил. След това той 15 години е председател на Народното събрание на Народна Република България", посочи депутатът Никола Минчев в декларация от името на "Продължаваме промяната - Демократична България". 

Денят на признателност и почит към жертвите на комунистическия режим се чества на 1 февруари по предложение на президентите на България Желю Желев (1990-1997) и Петър Стоянов (1997-2002). Поклонение пред мемориалите на жертвите и отслужване на панихиди в църквите ще има на много места в страната.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

Израелски въздушни удари в Южен Ливан, 01 октомври 2024 г.

Давид Авишай от Израел: За действията на Израел в Газа и Ливан има конкретни причини

С два полета на правителствения "Еърбъс" в рамките на два дни българската държава успя да евакуира 169 българи и членове на техните семейства, които се прибраха у нас от Ливан след ескалация на напрежението там. Автори: Йоан Колев и Гергана Манчева..

публикувано на 02.10.24 в 11:55

Предстоят ни два слънчеви дни

В сряда , 2 октомври, минималните температури ще са между 2 и 12°, в София 5°. Максималните ще са от 19 до 24°, в столицата ще е 21°. Във високите полета на Западна България сутринта има условия за слана. През деня ще е слънчево. Вятърът ще е..

публикувано на 01.10.24 в 19:55

Избирателите извън страната ще гласуват с най-дълга бюлетина

В ЦИК беше представена бюлетината за предсрочните парламентарни избори на 27 октомври. Регистрирали кандидатски листи са 28 партии и коалиции, има и един независим кандидат от Плевен. Най-дългата бюлетина ще бъде за избирателите извън страната..

публикувано на 01.10.24 в 19:01