Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Глобите за нелоялна търговска практика в България нямат възпиращ ефект

| обновено на 05.02.24 в 15:45
Снимка: БГНЕС

Комисията за защита на потребителите търси трайно решение на въпроса, свързан с индексацията на цените за мобилни услуги. В студиото на БНТ Стоил Алипиев, председател на КЗП посочи, че има правни аргументи, които защитават потребителите, както и такива в полза на търговците. 

По думите на Алипиев, клаузата за индексация е заложена предварително и потребителят е бил уведомен и се е съгласил. От друга страна, размерът на санкцията към един търговец е непропорционална към колективната щета, която нанася. 

Шефът на КЗП посочи, че на фона на стотици милиони или милиарди оборот глобата в размер до 50 000 лв. няма възпиращ ефект. Нелоялните търговски практики са наложени както в неправилното индексиране м.г., така и за всякакъв друг вид нелоялно поведение на търговците, уточни Алипиев.

Комисията за защита на потребителите ще се произнесе в “обозримо бързо” как ще отговори на исканията на трите големи мобилни оператори за вдигане на цените, стана ясно след обсъждане с представители на институции и потребителски организации. Предстои да бъде изготвен доклад на основата на правните аргументи, съобщи председателят на комисията Стоил Алипиев. Той припомни, че ситуацията с едновременното вдигане на цените се повтаря трета година, което поражда напрежение. 




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

Продължава борбата с пожарите, дъждове причиниха щети в Северна България

Критична остава обстановката с пожарите в страната. Овладян е пожарът край Стара Загора. Дежурни екипи следят обстановката и край пловдивското село Отец Паисиево. Огънят там е частично овладян, но има все още тлеещи огнища и хеликоптери обливат района с..

публикувано на 17.07.24 в 08:17

Изложба "Под закрилата на святото" показва християнски и мюсюлмански текстове от XIII - XX век

Днес от 13.00 ч. в Националната библиотека "Св. св. Кирил и Методий" в София ще бъде открита изложбата "Под закрилата на святото". Експозицията включва 16 тематични табла с ръкописи, архивни документи, старопечатни книги и оригинална графика от колекциите..

публикувано на 17.07.24 в 07:10

Червен код за много големи горещини е подаден за цялата страна

В сряда  ще е слънчево и много горещо, след обяд с незначителна купеста облачност. Минималните температури ще са между 19° и 27°, в София 20°. Максималните ще са от 38° до 43°, в столицата 38°.  По Черноморието  ще е слънчево с умерен бриз от..

публикувано на 16.07.24 в 19:05