Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Глобите за нелоялна търговска практика в България нямат възпиращ ефект

| обновено на 05.02.24 в 15:45
Снимка: БГНЕС

Комисията за защита на потребителите търси трайно решение на въпроса, свързан с индексацията на цените за мобилни услуги. В студиото на БНТ Стоил Алипиев, председател на КЗП посочи, че има правни аргументи, които защитават потребителите, както и такива в полза на търговците. 

По думите на Алипиев, клаузата за индексация е заложена предварително и потребителят е бил уведомен и се е съгласил. От друга страна, размерът на санкцията към един търговец е непропорционална към колективната щета, която нанася. 

Шефът на КЗП посочи, че на фона на стотици милиони или милиарди оборот глобата в размер до 50 000 лв. няма възпиращ ефект. Нелоялните търговски практики са наложени както в неправилното индексиране м.г., така и за всякакъв друг вид нелоялно поведение на търговците, уточни Алипиев.

Комисията за защита на потребителите ще се произнесе в “обозримо бързо” как ще отговори на исканията на трите големи мобилни оператори за вдигане на цените, стана ясно след обсъждане с представители на институции и потребителски организации. Предстои да бъде изготвен доклад на основата на правните аргументи, съобщи председателят на комисията Стоил Алипиев. Той припомни, че ситуацията с едновременното вдигане на цените се повтаря трета година, което поражда напрежение. 




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

Пламен Димитров

2615 лева е минималната издръжка на тричленно семейство за един месец

Нужният месечен доход за издръжка живота на тричленно семейство с двама работещи и дете до 14 години е 2615 лв. към месец юни, сочи анализът на Конфедерацията на независимите синдикати в България - КНСБ. За сам живеещ човек са нужни 1453 лв. От КНСБ..

публикувано на 17.07.24 в 11:11
Паметникът на Васил Левски в Карлово

България отбелязва 187 години от рождението на Васил Левски

Себеотрицание, честност, борбеност и вяра в правото на национална свобода и достоен живот. Всичко това олицетворява един от най-обичаните български национални герои – Васил Левски. На 18 юли тази година България ще отбележи 187 години от неговото..

публикувано на 17.07.24 в 10:10
ГКПП „ Гюешево“

Българските и македонските власти се срещнаха заради пограничните пожари

Граничните власти на България и Северна Македония проведоха среща на граничния пункт Гюешево. Обсъдена е пожарната обстановка, каза за БНР областният управител на Кюстендил Александър Пандурски. Началникът на Регионалния граничен сектор-Кюстендил Светлин..

публикувано на 17.07.24 в 08:25