Чийз кейк и три вида разядки, приготвени на базата на смилянски фасул, както и още цяла плеяда вкусни, здравословни и нестандартни ястия със смилянски боб могат да опитат гостите на родопското село Смилян в рамките на кампанията "Преоткрий и се влюби в бобовите храни" (Bean Valentine) до края на седмицата. Инициативата е свързана с датата 10 февруари, призната за Международен ден на бобовите култури.
А защо точно в Смилян ли? Защото родопското село се слави като една от световните столици на фасула и здравословното хранене. Тук традициите, свързани с отглеждане на фасула, датират от повече от 250 години, а вкусните бобови зърна местно производство са се превърнали в емблема не само на Смилян, но и на цялото Горно поречие на Арда.
През 2023 г. родопското село беше домакин на първата среща, изнесена извън Италия, на Международната мрежа Slow Beans /Бавни бобови / към Slow food International. "Това е голямо признание за усилията, които вече две десетилетия полагаме, както като производители, като места за настаняване и хранене, така и като институции, за да популяризираме качествата на тази земеделска култура", каза за Радио България Илия Годев, секретар на местното читалище и координатор на общността "Родопи – Смилян: традиционни храни и производствени практики от района на Горното поречие на Арда".
Специално внимание в рамките на кампанията е отредено на най-малките жители на Смилян. За невръстните възпитаници на селската детска градина са предвидени игри и образователни занимания на тема "Здравословно хранене", а също и специално обедно меню от бобови култури. А пък учениците от местното основно школо "Св. св. Кирил и Методий" слушат образователни беседи и участват във викторини на тема "Какво не знаем за фасула".
Освен това те са получили допълнителна задача – да издирят и запишат традиционни рецепти за ястия от фасул и други бобови култури в района. Накрая ще има конкурс за най-добра рисунка по рецептите, които са представили.
И разбира се, всички ще бъдат "наградени" за участието си в инициативата с нестандартно бобено меню по тертипа на любимия на тийнейджърите фастфуд, ала не съвсем. "В училищния стол те ще получат за обяд бургери с шницел от смилянски фасул и майонеза, направена с водата при неговото изваряване" - казва Илия Годев. Стане ли дума за ястия от фасул, жителите на родопското село проявяват неповторима артистичност. В местната механа ще ви предложат повече от 12 ястия със смилянски фасул. Като например:
"Фасул чорба с манатарки, задушено телешко със смилянски фасул, както и емблематичното от 2007 г. тяхно ястие – паниран смилянски фасул. Като цяло семействата тук обичат да експериментират. Примерно, на кулинарните конкурси за любители по време на ежегодния ни Празник на смилянския фасул сме виждали уникални разработки, като пълнена агнешка плешка със смилянски фасул или солена торта от нашия фасул, дори бонбони, приготвени от фасул", казва в заключение Илия Годев.
Вижте още:
· Празникът на най-българското ястие е в село Смилян
· Родопски маршрути - на гости в село Смилян
· Крайграничните села на Средните Родопи - добре дошли в миналото!
Снимки: ОУ "Св.св. Кирил и Методий" - Смилян, Посетителски информационен център в Смилян
Празник под знака на омайната гурковска роза ще се състои днес в едноименния град. Чрез него общината ще изрази признателност към усърдието на розопроизводителите, които поддържат визитната картичка на района. “ Маслодайната роза се разцъфтя по-рано..
Уъркшоп по бродиране на българска шевица ще се проведе в сградата на посолството на България в Япония на 19 май , а крайният срок за записване за участие в мероприятието е 16 май . За това съобщават от дипломатическата ни мисия в Токио...
Кулинарен фестивал ще представи автентични ястия от плевенския край. Той се открива днес на централния площад “Възраждане” и е част от програмата за празника на Плевен – 15 май. Организатори на “Вкусни плевенски гозби” са гражданската инициатива..