Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Магията на българския народен танц завладя българи, американци и японци в Ню Йорк

12
Снимка: БУ "Хр.Ботев" - Ню Йорк

За първи път Ню Йорк стана домакин на майсторски клас по народни танци с именития ни хореограф проф. д-р Антон Андонов, ръководител на катедра "Хореография" в Академията за музикално, танцово и изобразително изкуство "Проф. Асен Диамандиев" - Пловдив. 


Събитието събра на едно място ценители на родния фолклор от близо и далеч. "Българи, американци, японци, някои от тях пропътували стотици километри, пристигнаха специално, за да се срещнат с професор Андонов и да участват в класа му" – написаха във Фейсбук домакините на проявата от Българското училище "Христо Ботев" в Ню Йорк.


По стара българска традиция, проф. Андонов е бил посрещнат с обредна погача и специален поздрав, подготвен от учениците от танцовия състав към училището с ръководител Галя Сахарова. 


Заедно с проф. Андонов участниците в семинара са разучили 8 различни по сложност български хора от различни фолклорни области на България. "С всяко ново движение, което се разучаваше, стъпките ставаха все по-сложни, изпълненията все по-емоционални и аплодисменти огласяха залата. Усмивките по лицата на участниците бяха достатъчни, за да разберем, че магията на танца радва, вълнува, обединява и преди всичко ни напомня, че България живее в сърцата ни!" – казват от училище "Христо Ботев" в Ню Йорк.


Още снимки от майсторския клас по народни танци- в Ню Йорк, вижте в галерия под публикацията. 

Снимки: Българско училище "Христо Ботев" – Ню Йорк 


По публикацията работи: Красимир Мартинов

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

Цариброд

От Цариброд (Димитровград) се жалват, че местните младежи отиват в България

Младите хора от Западните покрайнини намират образование и препитание в България при условия, които Сърбия не може да си позволи. Това става ясно от думите на кмета на Цариброд (Димитровград) Владица Димитров, цитирани от БГНЕС. Много хора от Димитровград..

публикувано на 26.07.24 в 17:12
Сградата на Френската езикова гимназия

В София провеждат Академия за предучилищни учители в българските неделни училища

С панел на тема "Процеси на усвояване на езика в детска възраст“ ще започнат встъпителните обучения в рамките на Академия за учители в предучилищен етап в българските неделни училища зад граница. Занятията се  провеждат от 25 юли във Френската езикова..

публикувано на 25.07.24 в 10:02
Снимка: Българско училище „Пейо Яворов“ в Милано/Фейсбук

Зарина Василева, Милано: Колкото и да са силни българските корени, трябва да бъдат обгрижвани

Сънародничката ни Зарина Василева вече една година е преподавател в Българското училище "Пейо Яворов" в Милано, Италия. Тя работи с деца от 7 до 12 клас. Поема по този нов път в живота си след като посещава училището и остава впечатлена от чудесната..

публикувано на 23.07.24 в 14:30