Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Фестивал “Здравей” обединява българи, балканци и украинци в Аделаида

Снимка: FB / Zdravei Bulgarian Festival

Българското културно-просветно дружество в Аделаида организира седмото издание на фестивала “Здравей”. В него се включват осем формации, изпълняващи не само български, но и балкански и украински фолклор.

Първи на сцената излизат домакините от българската фолклорна танцова формация “Китка“ в Аделаида, а след това във вихъра на неравноделните ритми ще се представят българската танцова група “Здравец“ от Бризбейн и фолклорната група “Българи“ от Мелбърн.

В програмата са включени и фолклорната група “Душа Балкана“, македонската фолклорна танцова група “Слобода“, сръбската група за фолклорни танци  “Опланец“, украинският танцов състав “Слава“. Две български формации – “Българи“ и “Здравец“, пък ще се представят със съвместен танц.

Финалът е отреден на музикантите от Balkan Boogie Band.

Фестивалът има фолклорен характер и цели чрез песни, танци, занаяти и традиционни ястия да обедини българската общност, живееща на австралийския континент“, казват организаторите.


Снимка: Българско културно-просветно дружество в Аделаида - фейсбук страница

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

Празнична литургия за Цветница в българската църква “Св. Иван Рилски” в Монреал

“ Заповядайте в неделя, за да отбележим заедно празника Вход Господен в Йерусалим, познат още като Цветница или Връбница .” С тази покана българската православна църква “Св. Иван Рилски” в Монреал се обръща към сънародниците ни да се присъединят към..

публикувано на 28.04.24 в 06:00

Банатските българи от Винга вдигнаха на крака публиката на роден фолкорен фестивал в Чикаго

Продължава четиринайсетото издание на най-големия български фолклорен фестивал в Северна Америка – “Верея” в Чикаго, предаде кореспондентът на БНР в града Елена Цанева. Започва най-мащабното българско събитие в Северна Америка – фестивалът “Верея”..

публикувано на 27.04.24 в 13:22
Илюстративно изображение

Диктовка по български език – за рождения ден на българското училище „Св. Св. Кирил и Методий“ в Атина

С диктовка, посветена на 24 май, ще започнат честванията на 20-ата годишнина от създаването на българското неделно училище "Св.Св.Кирил и Методий" в Атина, Гърция. Диктовката ще се проведе на 10 май от 18:00 часа в сградата на школото на ул...

публикувано на 27.04.24 в 11:50