Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Фестивал “Здравей” обединява българи, балканци и украинци в Аделаида

Снимка: FB / Zdravei Bulgarian Festival

Българското културно-просветно дружество в Аделаида организира седмото издание на фестивала “Здравей”. В него се включват осем формации, изпълняващи не само български, но и балкански и украински фолклор.

Първи на сцената излизат домакините от българската фолклорна танцова формация “Китка“ в Аделаида, а след това във вихъра на неравноделните ритми ще се представят българската танцова група “Здравец“ от Бризбейн и фолклорната група “Българи“ от Мелбърн.

В програмата са включени и фолклорната група “Душа Балкана“, македонската фолклорна танцова група “Слобода“, сръбската група за фолклорни танци  “Опланец“, украинският танцов състав “Слава“. Две български формации – “Българи“ и “Здравец“, пък ще се представят със съвместен танц.

Финалът е отреден на музикантите от Balkan Boogie Band.

Фестивалът има фолклорен характер и цели чрез песни, танци, занаяти и традиционни ястия да обедини българската общност, живееща на австралийския континент“, казват организаторите.


Снимка: Българско културно-просветно дружество в Аделаида - фейсбук страница

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

Мотористи от Велики Преслав занесоха писмо до побратимения Челе ди Булгария

50 мотициклетисти от Велики Преслав занесоха специално послание от кмета на града Янко Йорданов до колегата му в Челе ди Булгерия в италианската област Кампания. Мотористите са изминали над 1400 км между двата града, за да предадат лично писмото. За това..

публикувано на 11.07.24 в 08:39

Фестивал на българската художествена литература събира сънародниците ни в Хамбург

Клубът на българските жени и семейства в Хамбург се готви активно за провеждането на Втори фестивал на българската литература. Събитието е планирано за 13 юли, а Фестивалът тази година се организира с подкрепата на Изпълнителната агенция за българите..

публикувано на 11.07.24 в 07:30
Снимка: Югозападен университет „Неофит Рилски“ – Благоевград

В Благоевград провеждат семинар за български ученици и учители от Украйна

Югозападният университет "Неофит Рилски“ е домакин и организатор на петдневен образователно-опознавателен семинар за ученици и учители от Болградския регион в Украйна, населен предимно с етнически българи, съобщиха от висшето училище. Събитието се..

публикувано на 10.07.24 в 12:57