Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Фестивал “Здравей” обединява българи, балканци и украинци в Аделаида

Снимка: FB / Zdravei Bulgarian Festival

Българското културно-просветно дружество в Аделаида организира седмото издание на фестивала “Здравей”. В него се включват осем формации, изпълняващи не само български, но и балкански и украински фолклор.

Първи на сцената излизат домакините от българската фолклорна танцова формация “Китка“ в Аделаида, а след това във вихъра на неравноделните ритми ще се представят българската танцова група “Здравец“ от Бризбейн и фолклорната група “Българи“ от Мелбърн.

В програмата са включени и фолклорната група “Душа Балкана“, македонската фолклорна танцова група “Слобода“, сръбската група за фолклорни танци  “Опланец“, украинският танцов състав “Слава“. Две български формации – “Българи“ и “Здравец“, пък ще се представят със съвместен танц.

Финалът е отреден на музикантите от Balkan Boogie Band.

Фестивалът има фолклорен характер и цели чрез песни, танци, занаяти и традиционни ястия да обедини българската общност, живееща на австралийския континент“, казват организаторите.


Снимка: Българско културно-просветно дружество в Аделаида - фейсбук страница

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

Най-много избирателни секции ще има в Турция за вота на 9 юни

Централната избирателна комисия определи местата и броя на избирателните секции в държавите, в които ще се гласува на 9 юни т.г. за национален и за европейски парламент. Най-много избирателни секции ще има в Турция – 166. В Обединено кралство..

публикувано на 18.05.24 в 17:04

Традиционни пехливански борби в Голо бърдо, Албания

Село Големо Острени, намиращо се в историко-географската област Голо бърдо в Албания, в която живее голяма част от българското национално малцинство, и през тази година беше домакин на пролетния турнир по свободна борба. Турнирът се провежда винаги..

публикувано на 18.05.24 в 10:50

Българска изложба в Братислава ще разкаже истории от глаголически времена

Българският културен институт в Братислава ще открие на 22 май т.г. документалната пътуваща изложба “Истории от глаголически времена” на Държавния културен институт към министъра на външните работи и на Института за български език при Българска..

публикувано на 18.05.24 в 09:10