Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Застудяване, но температурите остават високи за сезона

2
Снимка: Facebook / vitoshaski

През следващото денонощие ще се задържи предимно облачно. На много места ще има валежи от дъжд, значителни главно в Рило-Родопската област. В източната половина на страната ще духа силен южен вятър, а в западната – слаб до умерен. Температурите ще се понижават, но ще останат по-високи от обичайните за периода. Минималните ще бъдат между 5° и 10°, в Източна България - малко по-високи, в София - около 6°, а преобладаващите максимални - между 12° и 17°, в София - около 12°.

В планините ще бъде облачно с валежи от сняг, под около 1700 м – от дъжд. Условия за значителни валежи ще има главно в Рило-Родопската област. Ще духа силен, преди обяд и бурен вятър от югозапад, който следобед ще се ориентира от северозапад и ще отслабва. Максималната температура на височина 1200 м ще бъде около 6°, на 2000 м – около 0°.

По Черноморието ще бъде предимно облачно с валежи от дъжд. Ще духа силен, временно и бурен южен вятър. Максималните температури ще бъдат между 13° и 17°, а морската вода – 7°-9°. Вълнението на морето ще бъде 3-4 бала и вечерта ще отслабва.

На Балканите температурите ще се понижат, но ще се задържи по-топло от обичайното за месеца. Ще бъде предимно облачно с валежи от дъжд, в планините - от сняг. В Северна Гърция количествата ще са значителни. В източните райони от полуострова ще е ветровито. В Атина ще бъде 19 градус, в Истанбул – 17, в Букурещ – 16, в Белград – 14.

Значителна облачност ще има над Пиренейския полуостров и над по-голямата част от Западна Европа. На места ще има краткотрайни валежи от дъжд, в района на Шотландия – и от сняг. Над Англия облачността ще бъде променлива, предимно облачно ще бъде в Северна и Източна Европа. Валежи от сняг ще има на Скандинавския полуостров и в северните райони на Европейска Русия. В останалите части от Източна Европа ще вали дъжд. Дъжд ще вали и в Централна Европа. Над Апенинския полуостров облачността ще бъде променлива, на места с краткотрайни валежи. В Рим ще бъде 16 градуса, в Мадрид – 15, във Виена – 12, в Париж – 9, в Мюнхен – 7, в Стокхолм – 0, в Москва – минус 1, в Санкт Петербург – минус 6.

В Мелбърн ще бъде 36 градуса, в Кейптаун – 31, в Ню Йорк – 9, в Чикаго – 7.



БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Галерия

Още от категорията

Температури до 38 градуса в неделя

В неделя ще бъде предимно слънчево. Следобед над Източна България ще се развие купеста облачност, но само на отделни места ще превали и прегърми. Ще духа слаб до умерен вятър от изток-североизток. Максималните температури ще бъдат между 33° и 38°, в..

публикувано на 24.08.24 в 18:30
Румен Радев

Славата на Шипченската епопея остава ненадмината

“ Многобройни са местата по българските земи, които пазят спомен за борбите за национално освобождение, но славата на Шипченската епопея остава ненадмината .” Това написа във фейсбук страницата си президентът Румен Радев по повод 147-ата годишнина от..

публикувано на 24.08.24 в 12:00

Засилен интерес към българския павилион на Венецианското биенале на изкуствата

Българският павилион на Венецианското биенале на изкуствата през тази година се радва на голям успех сред международните журналисти и посетители. “ За нас е огромно признание да бъдем отличени като един от павилионите, задължителни за посещение ”,..

публикувано на 24.08.24 в 10:59