Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Проф. Пимпирев призова за обща политика на антарктическите държави от ЕС

Снимка: БТА

На 13 февруари доайенът на българските антарктически изследвания проф. Христо Пимпирев навърши 71 години. Той ръководи българските експедиции на южния континент от 1987 г. На своя празник от борда на научноизследователския кораб "Св. св. Кирил и Методий" ученият призова ЕС да води обща политика за полярните региони, защото те са бъдещето на човечеството и планетата.

"Полярните райони са изключително богати на природни ресурси и на рекреационни ресурси. Антарктика е една огромна природна лаборатория, чиста от човешкото замърсяване. Антарктида е стратегически континент. Обхваща 1/10 от земната повърхност и се управлява от 29 държави, които са постоянни членове на Антарктическия договор, 20 са от ЕС. Бъдещото развитие на региона тепърва ще се отплаща на страни работещи там. За радост сред тях е и България", посочи професорът пред БТА. 




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

Слънчева и топла неделя

В неделя ще бъде предимно слънчево. Следобед над източните райони ще има купеста облачност, но вероятността за валежи е малка. Ще духа слаб до умерен вятър от изток-североизток. Минималните температури ще бъдат между 5° и 10°, в София - около 7°, а..

публикувано на 27.04.24 в 18:30

Унищожиха невзривен боеприпас, намерен в столичен квартал

Военнослужещи от Сухопътните войски унищожиха невзривен боеприпас, открит вчера в столичния квартал “Възраждане”, съобщи пресцентърът на Министерството на отбраната. Става дума за силно корозирала авиобомба. Унищожаването на боеприпаса е..

публикувано на 27.04.24 в 11:04

Разходки в планините са препоръчителни до обед

До обед има добри условия за планински разходки с изключение на Стара планина, където е мъгливо и превалява дъжд, съобщиха от Планинската спасителна служба. Следобед се очаква времето да се влоши и не е препоръчително хората да се разхождат в..

публикувано на 27.04.24 в 09:37