Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Проф. Пимпирев призова за обща политика на антарктическите държави от ЕС

Снимка: БТА

На 13 февруари доайенът на българските антарктически изследвания проф. Христо Пимпирев навърши 71 години. Той ръководи българските експедиции на южния континент от 1987 г. На своя празник от борда на научноизследователския кораб "Св. св. Кирил и Методий" ученият призова ЕС да води обща политика за полярните региони, защото те са бъдещето на човечеството и планетата.

"Полярните райони са изключително богати на природни ресурси и на рекреационни ресурси. Антарктика е една огромна природна лаборатория, чиста от човешкото замърсяване. Антарктида е стратегически континент. Обхваща 1/10 от земната повърхност и се управлява от 29 държави, които са постоянни членове на Антарктическия договор, 20 са от ЕС. Бъдещото развитие на региона тепърва ще се отплаща на страни работещи там. За радост сред тях е и България", посочи професорът пред БТА. 




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

Награждаване във Велдховен

Нционалният ни отбор по информатика – с отлично представяне на олимпиадата за момичета в Нидерландия

С три медала и почетна грамота се окичи българският национален отбор по информатика четвъртата Европейска олимпиада по информатика за момичета, провела се от 21 до 27 юли 2024 г. Във Велдховен, Нидерландия, информира ръководителят на отбора Румен Михов...

публикувано на 27.07.24 в 19:50

Слънчева неделя с лек ветрец

През нощта ще бъде ясно и почти тихо. В неделя ще бъде слънчево. Дневните температури ще се повишат и максималните ще са предимно между 31° и 36°, в София – около 32°. Над планините ще бъде слънчево. Вятърът ще е слаб от изток, по най-високите части –..

публикувано на 27.07.24 в 19:05
Кметът на София Васил Терзиев

Кметът на София е амбициран да превърне столицата в град с нулеви емисии до 2030 г.

Една от амбициозните ни цели е София да бъде град с нулеви нетни емисии до 2030 г. Това обяви столичният кмет Васил Терзиев на откриването на 61-вата сесията на Междуправителствителствения панел по изменение на климата (IPCC). София е домакин на форума от..

публикувано на 27.07.24 в 12:25