Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Проф. Пимпирев призова за обща политика на антарктическите държави от ЕС

Снимка: БТА

На 13 февруари доайенът на българските антарктически изследвания проф. Христо Пимпирев навърши 71 години. Той ръководи българските експедиции на южния континент от 1987 г. На своя празник от борда на научноизследователския кораб "Св. св. Кирил и Методий" ученият призова ЕС да води обща политика за полярните региони, защото те са бъдещето на човечеството и планетата.

"Полярните райони са изключително богати на природни ресурси и на рекреационни ресурси. Антарктика е една огромна природна лаборатория, чиста от човешкото замърсяване. Антарктида е стратегически континент. Обхваща 1/10 от земната повърхност и се управлява от 29 държави, които са постоянни членове на Антарктическия договор, 20 са от ЕС. Бъдещото развитие на региона тепърва ще се отплаща на страни работещи там. За радост сред тях е и България", посочи професорът пред БТА. 




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

17 хиляди медицински сестри не достигат в здравната система

Българската асоциация на професионалистите по здравни грижи настоява държавата да определи минимален брой медицински сестри във всяко лечебно заведение, за да се гарантира качествена грижа за пациентите. Същото предложение се отнася и за акушерките,..

публикувано на 12.05.24 в 11:32

Бързо влошаване на времето в планините в следобедните часове

В следобедните часове се очаква бързо влошаване на времето в планините, предупреждават от Планинската спасителна служба. Съветът към туристите е да са готови да слязат от високите части още в ранните следобедни часове. В момента условията за туризъм..

публикувано на 12.05.24 в 10:40

Населението на България продължава да намалява

Макар естественият прираст в страната да се е върнал в границите преди епидемията от Covid-19, населението в повечето общини продължава да намалява, информира репортерът на БНР Наталия Ганчовска. Най-голям спад се наблюдава в големите общини – София,..

публикувано на 12.05.24 в 09:00