Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Земеделският министър постигна съгласие с представители на земеделците

Протестите спират до подписването на споразумението

Снимка: mzh.government.bg

По време на среща в Министерството на земеделието и храните министър Кирил Вътев постигна съгласие с браншови организации по техните искания, съобщи пресцентърът на ведомството. 

Това е втората група протестиращи земеделци, която обединява асоциацията на картофопроизводителите, сдружението "Обединени земеделски производители" и Съюза на земеделските кооперации, уточнява БНТ. Те не искат оставката на министър Кирил Вътев, но настояват за увеличаване на помощта на земеделието в планинските и полупланинските райони и за създаване на гаранционен фонд. Земеделците се разбраха с министър Вътев да ги компенсира при пазарни проблеми и неблагоприятни климатични условия.

По формулираните в 12 точки искания на земеделците беше постигнато съгласие и ще бъде изготвено споразумение. От своя страна представителите на асоциациите заявиха, че спират протестите до подписване на документа. Предвижда се да бъдат създадени работни групи за политики в земеделието, спрямо климатично-почвена карта на България, както и за анализи и препоръки по Стратегическия план за развитие на земеделието и селските райони 2023-2027 г.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

СЕМ с кампания за медийна грамотност – "Провери, преди да се довериш"

Съветът за електронни медии у нас предприе масирана кампания за медийната грамотност. Кампанията е провокирана от факта, че смартфоните, таблетите и телевизорите с възможност за връзка с интернет все повече са част от ежедневието ни и оказват..

публикувано на 30.06.24 в 07:05

Българската православна църква избира патриарх

За 30 юни е свикан Патриаршески избирателен църковен събор, който трябва да излъчи предстоятел на Българската православна църква и митрополит на Софийската духовна епархия. Престолът овдовя на 13 март, когато от този свят си отиде блаженопочившият..

публикувано на 30.06.24 в 06:05

България и Румъния работят за подобряване на корабоплаването по Дунав

Условията за корабоплаване по река Дунав ще бъдат подобрени чрез европроект DISMAR на стойност 10 млн. евро, съобщи БТА, цитирайки изпълнителния директор на Изпълнителната агенция "Проучване и поддържане на река Дунав" (ИАППД) в Русе Ивелин Занев...

публикувано на 29.06.24 в 10:25