Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Земеделският министър постигна съгласие с представители на земеделците

Протестите спират до подписването на споразумението

Снимка: mzh.government.bg

По време на среща в Министерството на земеделието и храните министър Кирил Вътев постигна съгласие с браншови организации по техните искания, съобщи пресцентърът на ведомството. 

Това е втората група протестиращи земеделци, която обединява асоциацията на картофопроизводителите, сдружението "Обединени земеделски производители" и Съюза на земеделските кооперации, уточнява БНТ. Те не искат оставката на министър Кирил Вътев, но настояват за увеличаване на помощта на земеделието в планинските и полупланинските райони и за създаване на гаранционен фонд. Земеделците се разбраха с министър Вътев да ги компенсира при пазарни проблеми и неблагоприятни климатични условия.

По формулираните в 12 точки искания на земеделците беше постигнато съгласие и ще бъде изготвено споразумение. От своя страна представителите на асоциациите заявиха, че спират протестите до подписване на документа. Предвижда се да бъдат създадени работни групи за политики в земеделието, спрямо климатично-почвена карта на България, както и за анализи и препоръки по Стратегическия план за развитие на земеделието и селските райони 2023-2027 г.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

2/3 от българите подкрепят демокрацията и членството в ЕС

20,8% от българите искат да живеят при авторитарна власт, други 10% са привърженици на комунизма, показва последното проучване на агенция "Алфа рисърч", поръчано от Фондация за хуманитарни и социални изследвания – София. 64 на сто от запитаните подкрепят..

публикувано на 21.08.24 в 12:01

Патриарх Данаил се застъпи пред посланика на САЩ за религиозната свобода в Украйна

В сградата на Светия синод българският патриарх Даниил прие посланика на САЩ в България Кенет Мертен, предаде БТА. Срещата е по искане на американския дипломат. Патриарх Даниил е изтъкнал дългогодишното ползотворно сътрудничество между православната..

публикувано на 21.08.24 в 09:30

България иска от ЕС защита срещу прекомерния внос на яйца от Украйна

България иска от Еврокомисията да задейства защитен механизъм за българските производители на яйца заради прекомерен внос от Украйна, съобщи министърът на земеделието и храните Георги Тахов. На среща с представители на Асоциацията за промишлено..

публикувано на 21.08.24 в 08:37