Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Потомци на българи в Аржентина посрещнаха изследователския кораб НИК 421

Снимка: БТА

Потомци на българи посрещнаха българския военен научноизследователски кораб “Св.св. Кирил и Методий” - НИК 421 в аржентинския град Комодоро Ривадавия. Там има голяма общност от наследници на преселници от България. Тяхното местно дружество също има за патрон “Св.св. Кирил и Методий”. Сред посрещачите бяха Ценка Генова, председател на българското дружество в Комодоро Ривадавия и Ружка Николова, председател на Аржентино - българската фондация в Буенос Айрес. Николова представлява и Федерацията на българските дружества в Аржентина.


На 16 февруари ще има официална церемония по посрещането с културна програма в чест на българския кораб с официални аржентински лица. След церемонията ще се проведе среща на борда на кораба с учени от основания през 1970 г. Национален университет на Патагония “Сан Хуан Боско” и учени от българската антарктическа експедиция. Обявен е ден на отворени врати на кораба и се очаква да бъде разгледан и от местни български потомци.


Вечерта в Културния център в града ще бъдат открити две изложби - “История на България през очите на художника” и “32 кадъра преди 32-ата българска антарктическа експедиция - До Антарктида“. След откриването потомците на българите са подготвили в чест на гостите гала концерт с български и аржентински произведения. На 17 февруари в Музея на петрола в Комодоро Ривадавия ще бъде представен филм за потомците на българите в Аржентина “Разпилени в долната земя”.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

Изнесени консулски дни във Ванкувър

Генералното консулство на България в Торонто съвместно с Българо-канадското дружество в Британска Колумбия ще проведат изнесени консулски дни на 20 и 21 септември.  Адресът, на който ще се състоят консулските дни, е: 838 Hamilton St, Vancouver, BC V6B..

публикувано на 19.09.24 в 16:02

Българите в Унгария честваха предстоящия Ден на независимостта

Българи в Унгария отбелязаха Деня на независимостта. По традиция тържеството събра присъстващите пред паметника "Български дулап" в Халастелек – град в конгломерацията на Будапеща, съобщи за БТА Светла Кьосева, главен редактор на българо-унгарското..

публикувано на 19.09.24 в 12:11

Делегация на БАН посети люлката на Българското книжовно дружество в Браила

Делегация на Българската академия на науките (БАН) заедно с дипломати и българи, живеещи в Румъния, посетиха Браила. Повод за това е честването на 155-годишнината на Академията. Учредителното събрание на Българското книжовно дружество, чийто..

публикувано на 19.09.24 в 08:41